OBIŠČITE OPAZOVALNICO: Si želite pozidano obalno cesto ali brez pozidav? (FOTO)

Koper

Pred dvema letoma, ko so je za promet zaprla obalna cesta, so avtomobile nadomestili ljudje, ki od takrat radi po njej tečejo, rolajo, kolesarijo, se sprehajajo in opazujejo morje. Ker se pojavljajo ideje, kako bi obalno cesto pozidali, nova instalacija skupine prostoRož Opazovalnica praznine želi opozoriti, da je ta prostor lep ravno zato, ker je prazen.

Umetniški objekt odpira vprašanja o vrednotah današnjega časa. Mimoidočim bo dva meseca omogočal razmišljanje o morju z drugačne perspektive. Avtorji želijo z opazovalnico in s poezijo Tomaža Šalamuna spodbuditi premislek o tem, kako bi bilo, če bi Obalna cesta še naprej ostala nepozidana.

Septembra 2018 je potekal dogodek Narišimo obalo, ki je prva akcija množičnega skupnostnega načrtovanja prostora v regiji. V večini predlogov je Obalna cesta dojeta kot prostor sprostitve, rekreacije in športa. V predlogih so se pojavile pozidave. Kot pravijo pobudniki dogodka, predstavniki društva PiNA, je akcija javnost spodbudila k sodelovanju pri urejanju javnega prostora in pokazala, da lahko soodločajo o prostoru. Obsežno analizo in smernice razvoja obalne ceste bo PiNA do konca meseca oktobra posredovala v javnost.

Po besedah organizatorjev predlogi sodelujočih kažejo, da si ljudje želijo ohraniti prostor obalnega pasu brez pozidav in velikih posegov. Ta ugotovitev je ključna, saj se sklada s smernicami Zavoda RS za varstvo narave in Direkcije za vode RS, ki na vodnem in priobalnem zemljišču dovoljujejo gradnjo le najbolj nujnih objektov.

Opazovalnica Praznine bo stala na obalni cesti med Izolo in Koprom pri rtu Rex od 13. oktobra do 13. decembra 2019.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  20 .10. 2019 ob  22: 23
Ma kaj bi lahko samo nasuli malo proda ob vstopu morje po nekaj letih od zaprtja ceste in pustili vse drugo lepo na miru. Ma kakšna umetnost dejte no.
Kukuruz |  18 .10. 2019 ob  18: 38
Eni kolesarijo,drugi rolajo,eni preprosto gredo na sprehod,poleti se kopajo,mladi se ljubijo,nekateri lovijo ribe,organizirajo maratone in konec koncu se je udelezilo veliko mladih pri risanju skoraj tri kilometre dolge slike.. vsak najde nekaj zase.
Naj pozidajo in vsak meter bo imel svojega gospodarja in svoja pravila ter varnostnika.
bubobubo |  18 .10. 2019 ob  08: 01
res, da je začasen objekt, ampak nekoliko bolj estetski bi pa lahko bil
joe jaxson |  17 .10. 2019 ob  19: 51
23
če je ta opazovalnica "umetniški objekt", sem jaz padre pio ! ma bodimo resni ! eni majo res dobre veze za postavit bale, drugim se pa za po vseh zakonih postavljene "lope" išče dlako v jajcu !