OBČINA ANKARAN JIM JE ODKLOPILA VODO IN ELEKTRIKO: "Otroci nas sprašujejo, zakaj ni vode, na vročem pesku lahko dobijo hude opekline" (FOTO, VIDEO)

Ankaran

Športno društvo (ŠD) Katarina iz Ankarana je prvega julija ostalo brez vode in elektrike, potem ko jim ju je odklopila Občina Ankaran. V športnem društvu, kjer odbojko na mivki dnevno trenira 40 otrok in 50 rekreativcev - poleg tega mora društvo izpolnjevati pogodbene obveznosti s Slovensko vojsko - vodo krvavo potrebujejo. Ne samo zaradi tuširanja in gašenja žeje, ampak tudi zato, ker se mivka pod žgočim soncem segreje do nevzdržnih temperatur, kar lahko vodi v resne opekline, če je ne zalivajo z vodo.

Karmen Gec (levo spodaj) in Alojz Gec (desno zgoraj) iz ŠD Katarina

"Na občini ne razumejo, da gre tukaj konec koncev za ljudi ... Pri njih pa očitno za politiko," je danes v Ankaranu dejala predsednica ŠD Katarina Karmen Gec. Z dolgoletnim predsednikom društva Alojzem Gecem sta na današnji novinarski konferenci priznala, da otrokom le stežka razložita, kaj se dogaja in kdaj bo iz njihovih pip ponovno tekla voda. "Ker se je voda praktično odvzela od ust sedemletnih otrok, ki so v našem klubu na treningih s strani Eurovolley School iz Trsta, ker je bilo ogroženo zdravje otrok /.../ in ker objekti in premoženje društva niso več tehnično varovani /.../, smo nemudoma zahtevali od občine ponovno priključitev, vendar je vse kot običajno. Nobenega odziva," so pojasnili novinarjem. 

Povedali so, da so bili "šokirani", ko so v ponedeljek, prvega julija, ob osmih zjutraj "ugotovili, da v prostorih društva in pipah za vodo na igriščih za odbojko na mivki, na Parceli 1358, ki je v lasti države, ni več vode in elektrike in da na tej lokaciji nimamo več posesti do dobave pitne vode in elektrike, ki smo jo imeli 14 let". Poudarili so, da je njihov vodomer odstranil Rižanski vodovod Koper po nalogu za demontažo, ki ga je podpisal občinski koordinator za šport na Sv. Katarini Esad Kajtazovič.

Alojz Gec iz ŠD Katarina nam je povedal, da razloga, zakaj je prišlo do odklopa, ne poznajo. Otroci jih vsak dan sprašujejo, zakaj ni vode in kdaj jo bodo dobili. "Mi jim ne odgovorimo nič, ker nam zapre sapo in nam pridejo solze na oči." Več o tem, kako sami rešujejo nastalo situacijo, lahko izveste v spodnjem videoposnetku.

"Pravica do pitne vode je zagotovljena z ustavo"

Parcela, na kateri deluje ŠD Katarina, je v lasti države, od leta 2016 pa glede omenjenega zemljišča poteka spor med Občino Ankaran in državo. Društvo je imelo dobavo vode in elektrike na tem zemljišču zagotovljeno 14 let, od leta 2005 do 1. julija 2019. Iz izpiskov iz zemljiške knjige na dan 8. 7. 2019 je razvidno, da je parcela še vedno last Republike Slovenije.

ŠD Katarina je z Občino Ankaran v konstituiranju leta 2013 podpisala dogovor o opravljanju svoje dejavnosti na tem zemljišču v enaki obliki kot do leta 2013. Leta 2016 jim je občina dala v podpis nov dogovor, v katerem je zapisano, da imajo društvo, njegovi člani in uporabniki "pravico do brezplačne uporabe vse javne infrastrukture, potrebne za opravljanje športne dejavnosti društva (sanitarij, parkirišč, vode, elektrike, odbojkarskih igrišč) na območju ŠRP Sv. Katarina, ki jo je za potrebe športnih dejavnosti na ŠRP Sv. Katarini uredila občina," so v ŠD Katarina pojasnili na današnji novinarski konferenci.

V ŠD Katarina so se obenem vprašali, "kakšno podlago je imela občina pred tremi leti, ko nam je leta 2016 ponujala dogovor /.../ in kaj se je spremenilo, da sedaj nima nobene podlage, da bi tam zagotavljala karkoli, saj se vodi spor med državo in občino na tej parceli že od leta 2013?" Obenem so opozorili na pravico do pitne vode, ki je v Sloveniji zagotovljena z ustavo.

Predsednica društva Karmen Gec, ki je športnica od malih nog, nam je povedala, da je do odklopa prišlo na vrhuncu sezone, zato je bil šok zanje še toliko večji. Težava zaradi odklopa vode pa ni samo žeja. "Igrišče na 35 stopinjah se tako segreje, da ga je treba nujno zalivati. Otroci imajo večinoma treninge podnevi. Če se igrišča ne zaliva, to lahko predstavlja resne poškodbe in opekline." Več v spodnjem videoposnetku.

"Ali gre za kaznovanje našega društva s strani občine?"

Leta 2017 so v društvu javno izrazili mnenje, da so nekatere poteze občine pri razvoju športa v nasprotju z določili novega zakona v športu ter se vključili v pobudo o ustanovitvi Športne zveze Ankaran. "Zoper to zvezo je župan zapisal in objavil, da je nezakonita ter naročil nadzor delovanja našega društva pri nadzornem odboru občine. Končnega poročila o nadzoru nismo dobili," so pojasnili na današnji novinarski konferenci v ŠD Katarina. Dodali so, da so v medijih večkrat zasledili, "da se ne držimo nekega dogovora," a do danes niso prejeli pobude s strani občine, da bi med njimi stekla korespondenca, so pojasnili v društvu.

V ŠD Katarina se sprašujejo, ali je v ozadju dolgoletni spor občine z državo o parceli ali kaznovanje njihovega društva. Na centralni električni omarici, "ki se nahaja na občinski parceli, v kateri ima poleg nas še pet športnih društev varovalke in priključke za kable, vsak svojega," pa je "samo naš izključen, kljub temu da opravljajo tudi oni svojo dejavnost na parceli, ki je v državni lasti in s katero obstaja spor med občino in državo /.../ in tudi uporabljajo državno parcelo brez soglasja države, pa jim občina ne odreka pravice do oskrbe z vodo in električno energijo," je pojasnila predsednica društva.

Občina Ankaran: "Vodo in elektriko smo odklopili po tehtnem razmisleku"

Z Občine Ankaran so v zvezi z dogajanjem tik pred novinarsko konferenco omenjenega društva medijem poslali sporočilo za javnost, v katerem so pojasnili, da je bila odločitev občine za odklop vode in elektrike "sprejeta po tehtnem razmisleku in temeljiti presoji razmer." Zapisali so, da parcela ostaja v lastništvu države, zaradi česar pa občina "nima pravne podlage za zagotavljanje infrastrukture in kritje obratovalnih stroškov omenjenemu društvu."

Direkcija RS za vode je 10. aprila 2019 izdala odklonilno mnenje na pobudo občine, da bi parcela, na kateri deluje ŠD Katarina, prešla v last občine. Na občini so zato "na podlagi jasno izraženega dejstva, da predmetno zemljišče ne bo prešlo v lastninsko pravico Občine Ankaran in da upravljavec zemljišča ni podal soglasja za izvajanje športne in gostinske dejavnosti" sprejeli "odločitev o prekinitvi dobave vode in elektrike za društvo, ki deluje na tej parceli," so še zapisali.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Opazovalec |  11 .07. 2019 ob  12: 43
-6
''Poudarili so, da je njihov vodomer odstranil Rižanski vodovod Koper po nalogu za demontažo, ki ga je podpisal občinski koordinator za šport na Sv. Katarini Esad Kajtazovič.''
Kdo pa je tojQuery112305651176816171406_1562840912383 A je zaposlen na občini??
Črni |  11 .07. 2019 ob  09: 43
10
zraven imate morje, pa igrišča polijte s tem ...
Črni |  11 .07. 2019 ob  09: 42
13
super, to pomeni, da lahko tudi jaz neham plačevati račune za vodo in se sklicujem na ustavno pravico do pitne vode? hahahahah.....
galeb |  11 .07. 2019 ob  09: 36
A se z nastankom nove občine Ankaran tam ne cedita samo med in mleko? Uf, zdaj pa res nič več ne razumem...
vseved |  11 .07. 2019 ob  00: 09
20
Gec je namazan z vsemi žavbami in se obnaša kot da je tisto njegova last.
ManofSteel |  10 .07. 2019 ob  21: 48
20
Če nobeden ne plačuje elektrike in vode kaj pričakujete še 14 let na račun občine? Pol pa dejmo vsa Špoetna društva futrat zastonj ampak tudi za članarino nimaš pravice zahtevat. Źalostno je to, da zaradi vašega pohlep pride do tega in nasrkajo nič krivi člani sruštva...pol se vlečejo na nek zakon o zastonj pitne vode in se zgovarjajo na neke opekline jahahahaha ma koga ti na.tw.guješ?