O PAMETNIH VASEH DANES V KOPRU: Digitalizacija ima velik potencial

Koper

Fakulteta za humanistične študije Univerze na Primorskem v Kopru danes gosti konferenco o pametnih vaseh. Namen konference, ki je del evropskega projekta Pametne vasi - ključ do razvoja ruralnih območij, je predstaviti koncept pametnih vasi tako v okviru EU kot na nacionalni ravni, hkrati pa predstaviti sam projekt in njegove konkretne rezultate.

Konferenco organizirajo partnerji v omenjenem projektu, med njimi tudi Laboratorij za telekomunikacije ljubljanske Fakultete za elektrotehniko. Domači in tuji govorci bodo predstavili iniciativo pametnih vasi v Sloveniji in Evropi in smernice ter načrte za njihov nadaljnji razvoj.

Kot slovenska dobra praksa bodo izpostavili primer občine Kungota, ki je med piloti projekta Pametne vasi. Kungota se lahko pohvali z medgeneracijskim centrom, imenovanim Hiša vseh generacij Kungota, kjer ima digitalizacija velik potencial pri zagotavljanju vsakodnevnih dejavnosti, ki povezujejo skupnost, so zapisali organizatorji.

Na konferenci bo sodeloval tudi predstavnik podjetja Nomago, ki bo predstavil njihovo vizijo in pristope k uvajanju trajnostne mobilnosti na podeželju.

Predstavili bo tudi knjigo Pametne vasi v EU in izven, ki nudi dober vpogled v dogajanje na področju pametnih vasi. Prav tako bodo udeležencem predstavili novo odprto digitalno platformo za izmenjavo vsebin ter digitalno zbirko participatornih tehnik, metod in orodij, katerih cilj je povečati vključevanje lokalnih prebivalcev v procese pametnega razvoja skupnosti in digitalne preobrazbe.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  14 .09. 2019 ob  02: 24
Raziskovalci vi si naredite te vasi pri sebi, nam pa samo dajte malo asfalta na cesto v vasi .