NOVOSTI KOPRSKEGA PRORAČUNA: Bržan bi prodajal stolp Glem in opustil številne projekte

Koper

Koprski župan Aleš Bržan je na današnji novinarski konferenci v Kopru predstavil predlog proračuna Mestne občine Koper (MOK) za leto 2019, ki ga bo občinski svet obravnaval na četrtkovi seji. Predlog proračuna je predlagan za sprejem po skrajšanem postopku.

Aleš Bržan je na današnji novinarski konferenci med drugim pojasnil, da bi se na seznamu za prodajo lahko znašel stolp Glem (desno zgoraj), selitev ZD Koper v Solis (desno spodaj) pa je pod vprašajem.

Aleš Bržan je pojasnil, da je bila priprava proračuna, ki ga je opisal z besedo "realen", v tako kratkem času "zahteven izziv, saj smo ena najbolj zadolženih občin". Poleg tega je občina vpletena v več sodnih postopkov, med katerimi prevladujejo odškodninske tožbe. "Kljub omejitvam" so po Bržanovih besedah "uspeli pripraviti razvojno naravnan proračun, ki predvideva enakomeren razvoj podeželja in mesta". Nov proračun je obsežen težak je skoraj 70 milijonov evrov, od česar bodo 41,8 milijona namenili za tekočo porabo, skoraj 26 milijonov investicijskim odhodkom in 2,3 milijona odplačilu glavnic kreditov, je na novinarski konferenci pojasnila vodja urada za finance in računovodstvo Vilma Milunovič.

Predvideni prihodki koprske občine v letu 2019 bodo znašali 59,4 milijona evrov, odhodki pa 67,5 milijona evrov. Poleg tega bodo iz računov preteklih let počrpali še 5,8 milijona evrov, načrtovano pa je tudi zadolževanje v višini 4,5 milijona evrov. Od tega bodo za štiri milijone najeli posojila na kreditnem trgu, preostanek pa bo predstavljal brezobrestni kredit pri državnem proračunu, ki "se ga enostavno splača vzeti," je povedal Bržan. Koprska občina je v tem trenutku zadolžena za dobrih 30 milijonov evrov, vendar nima težav pri financiranju zapadlih obveznosti

Vodja urada za finance in računovodstvo Vilma Milunovič (levo) je predstavila proračun MOK za leto 2019.

20 milijonov za projekte in investicije, ki so že v teku

Približno 20 milijonov bodo na koprski občini namenili že zastavljenim investicijam in projektom, katerih plačilo se je preneslo v letošnje leto. Sem sodijo bazenski kompleks, za katerega bo treba odšteti še 800.000 evrov, rekreacijske površine z igrišči za odbojko na mivki ob ustju Badaševice, za katere bo občina namenila še 200.000 evrov, in mestni park, ki bo občino stal še 300.000 evrov. Kot je dodala Milunovičeva, k skupnemu znesku 20 milijonov prispevajo še garažna hiša na Muzejskem trgu (6,5 milijona evrov), začetek gradnje katere je bil predviden že v lanskem letu, pa so zdaj v postopku pridobitve pravnomočnega gradbenega dovoljenja, dvigalo na Markovcu ter različne investicije v cestno infrastrukturo, šola v Šmarjah itd.

Ob tem je Bržan pojasnil, da pripravljalcev proračuna to ni presenetilo, saj se je za te postavke "vedelo že lani". Poudaril je še, da so bili vsi lanski večji prihodki pridobljeni iz evropskih nepovratnih sredstev, skupaj so znašali 11 milijonov evrov. "Iz te perspektive so bili zagnani vsi projekti iz CTN (finančnega mehanizma celostnih teritorialnih naložb, op. a.), med njimi je 'najtežji' bazen. Sredstva zanje smo v celoti počrpali že lani," je dodal Bržan. 

Katerih novih projektov se bo lotila občina?

Proračun Mestne občine Koper za leto 2019 se po Bržanovih besedah osredotoča predvsem na trajnostni razvoj, trajnostno mobilnost, varovanje okolja in zaščito pred različnimi negativnimi vplivi, pri čemer bodo imeli prednost projekti, kjer bo imela občina možnost dobiti vir sofinanciranja. Eden novih večjih projektov, Čisto za Koper in Ankaran, ki se bo izvajal v naslednjih treh letih in predvideva ureditev kanalizacijskega omrežja na aglomeracijah z več kot 2000 prebivalci, znaša 17 milijonov evrov. Občina predvideva tudi "dokonačnje centra za ravnanje z odpadki na Serminu, kar bo znižalo stroške odvoza odpadkov. Cilj pa je, da bi to postal regijski projekt z vsemi vključenimi obalnimi občinami," je pojasnil župan.

Tu so še ureditev avtobusnih postajališč, glavne avtobusne postaje, nekaterih kolesarskih poti in projekt slemenske ceste v Hrvatinih, ki se bo izvajal v tem letu. Na področju kulture bo občina med drugim ponovno uvedla Kocjančičevo nagrado in v tem letu uredila Kocjančičevo hišo v Kubedu, na področju mladih pa bo zaživel center za dnevno varstvo za otroke iz ogroženih družin.

Poudarek na kulturi in sociali

Bržan je med temeljnimi usmeritvami predloga izpostavil participativnost, razvoj podeželja brez zapostavljanja mesta in tudi začetek postopka sprejema občinskega prostorskega načrta, ki bo predvidoma zaključen v dveh letih in pol. Kot je sklenil, so v letošnjem proračunu "veliko več dali v kulturo, mlade, socialo. Te vsebine smo nekoliko pojačali."

Sicer pa koprsko občino čaka še ureditev obmorskega pasu med promenado in Žusterno, pri čemer bodo po Bržanovih napovedih optimizirali prometno ureditev. Obljubljajo tudi garažno hišo v Solisu, dodatna parkirna mesta v mestu ter "urejena parkirna mesta na podeželju, zlasti na območju Kraškega roba."

Katere projekte so opustili ali dali 'na čakanje'?

Med projekti, ki jim jih letos ne bo uspelo uresničiti, je ureditev nadkritja koprske tržnice. Ta se bo po Bržanovih besedah najverjetneje prenesla v prihodnje leto. Opustili pa so projekt občinskega sadovnjaka, "ki je v tem trenutku manj potrebna investicija. Prav tako podaljšanje koprskega pomola," je dejal Bržan in dodal, da glede selitve Zdravstvenega doma (ZD) Koper v objekt Solis na Bonifiki "še iščemo primerno rešitev".

Občina bi lahko prodala stolp Glem

V primerjavi s preteklimi leti so na koprski občini letos malce okrnili seznam nepremičnin za prodajo. "Nimamo želje, da bi razprodajali premoženje Mestne občine Koper. Če pa predstavlja vzdrževanje višji strošek kot smisel, da bi nekaj imeli v lasti, potem je na seznamu za prodajo," je pojasnil Bržan. Kot je dodal, je ena od možnosti za prodajo tudi obrambni stolp v Glemu, "ni pa dokončno določeno".

Sicer pa je koprski župan na današnji novinarski konferenci predstavil imena vseh štirih podžupanov Mestne občine Koper, znana sta tudi vodja njegovega kabineta in direktor Rižanskega vodovoda.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Olgo Franco |  19 .02. 2019 ob  21: 30
Kaksna pricakovana zalost!
Racuni se iztavljajo, kvazi podzupani so imenovani, proracun bo sprejet.
Bo participatoren kot so napovedovali?
Bo zajemal 10 mio za ureditev kanalizacije ze v prvem letu?
Bo strprn do krajevnih skupnosti?
NIC OD TEGA, pricakovano...
Pomembno je le, da bomo dobili regijski center za ravnanje z odpadki- veliki trsjnostno naravnani projekt, ki se ga vsi otepajo!! Cestitke za pogum!
td |  19 .02. 2019 ob  20: 43
@bubobubo, hja, 16 let so grozili s finančnim zlomom, če zmaga Boris, pa se ni čisto nič takega zgodilo v tem času, čeprav rožljajo z okostnjaki, ki jih seveda tudi bo, kot jih je pri vsakem, pa očitno ni pustil nobene take tragedije, kot je videti iz samih izjav nove oblasti. Pa še ta, če so bili vsi pred njim tako oh in sploh varčni, sposobni, ... za eno bogato občino kar Koper je z veliko prihodki, kako, da je praktično vse investicije moral sam iskat finance, prodajat delnice, kjer je več kot koristno jih porabil za gradnjo šole ... bi človek rekel kako varčni so bili vsi ostali, da bi morale biti večje zaloge kot jih ima cela Slovenija. Šmenta, nekaj ne gre skupaj kaj ne.
bubobubo |  19 .02. 2019 ob  20: 32
-11
@galečb
ko nekdo pred tabo na veliko razsipava in troši, potem mora tisti za njim "jamrat" in zategovat pas....... logično, a ne
vseved |  19 .02. 2019 ob  19: 28
-15
Brez veze.Samo nadaljeval bi Borisove projekte in bi bil lahko župan še sto let. Če se je Boris zadolžil za 40 milionov pa naj se še Bržan .
Lili |  19 .02. 2019 ob  17: 55
-4
Ta ekipa je totalno nesposobna!!!! Vec denarja za kulturo, mlade,socialojQuery112302971181087195873_1550595073655?? Kaj to konkretno pomeni???? To je samo en bla bla bla.
galeb |  19 .02. 2019 ob  15: 57
Bravo, gremo spet v čase, ko smo v Kopru cela desetletja poslušali samo o zadolževanju in zategovanju pasu. Ni ga župana v celi Sloveniji, ki bi v današnjih časih imel za svojo občino takšno strategijo, kot jo ima Bržan. To je totalno zastarelo, brez vizije, depresivno, eno samo bojazljivo jamranje... ma super, no.