NOVOGORIŠKI ŽUPAN Z VODSTVI KULTURNIH USTANOV O EPK: "Kulturne vsebine naj bodo dostopne vsem"

Goriška

Župan Mestne občine Nova Gorica Samo Turel se je včeraj sestal z direktorji javnih zavodov s področja kulture v novogoriški občini. Beseda je tekla zlasti o Evropski prestolnici kulture (EPK), sodelujoči so izrazili veliko pripravljenost za sodelovanje in povezovanje v okviru projekta EPK, v katerega so nekateri že vključeni s posameznimi projekti.

Z Javnim zavodom GO! 2025 se je večina direktorjev že srečala, nekateri projekti so bili tudi že vključeni v prijavno knjigo, drugi se v okviru glavnih vsebinskih stebrov že razvijajo, nekateri pa so v nastajanju. Župan Samo Turel je izrazil zadovoljstvo nad angažiranostjo in pripravljenostjo javnih zavodov, da sooblikujejo vsebine EPK in predvsem, da svoje delo s povezovanjem in izmenjavo znanj z drugimi javnimi zavodi še nadgradijo, so sporočili iz Mestne občine Nova Gorica.

Direktorji so napovedali številne projekte, ki jih pripravljajo v luči EPK. Direktorica Pokrajinskega arhiva v Novi Gorici Tanja Martelanc je napovedala organizacijo mednarodnega simpozija o ohranjanju oziroma reševanju arhivskega gradiva v času vojne. Direktor Goriškega muzeja Vladimir Peruničič želi, da se okrepi mreža muzejev na meji in vzpostavi muzejski avtobus.

???? Direktorji javnih zavodov s področja kulture v novogoriški mestni občini so se zbrali na srečanju z županom Samom...

Objavil/a Mestna občina Nova Gorica dne Petek, 27. januar 2023

Direktorica SNG Nova Gorica Mirjam Drnovšček je za leto 2025 napovedala predstavo z 12 epizodami na različnih lokacijah, načrtujejo tudi ponovno vzpostavitev Alpe Adria Festivala Malih odrov, prihodnje leto bo v Novi Gorici potekalo Srečanje evropske gledališke konvencije.

Direktorica Kulturnega doma Nova Gorica Pavla Jarc je predstavila številne že vzpostavljene projekte, ki imajo pogosto čezmejno noto. V Goriški knjižnici Franceta Bevka želijo, je povedala direktorica Irena Škvarč, odslužen bibliobus nameniti različnim dogodkom, načrtujejo tudi dodatno ozelenitev knjižničnega atrija.

Vodja Območne izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Nova Gorica Sabina Volk Simčič je napovedala projekte, kot sta Primorska poje in Literarna pokrajina Goriške.

Vodja Območne enote Nova Gorica Zavoda za varstvo kulturne dediščine Ernesta Drole pa je izpostavila željo po ureditvi javne lastnine v aleji velikanov na Erjavčevi ulici v Novi Gorici. Posebej je spomnila tudi na 400-letnico Kostanjevice in projekte, ki nastajajo v tej povezavi. Predsednik Zveze kulturnih društev Nova Gorica Miran Rustja in Martina Trampuž, ki opravlja naloge tajnika ZKD Nova Gorica, pa sta opozorila na zelo razvejano in bogato ljubiteljsko dejavnost.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija