NOVE UGOTOVITVE O KORONAVIRUSU: Širil naj bi se preko prebavnega trakta

Svet

Strokovnjaki iz kitajskega Wuhana, žarišča novega koronavirusa, so na podlagi preiskav ugotovili, da bi se virus med ljudmi lahko širil preko prebavnega trakta, poroča nemška tiskovna agencija dpa, ki povzema kitajsko tiskovno agencijo Xinhua.

Strokovnjaki iz bolnišnice na univerzi v Wuhanu in s tamkajšnjega inštituta za virologijo so do odkritja prišli s preučevanjem vzorcev blata in rektalnih brisov pri bolnikih.

Veliko okuženih s koronavirusom je namreč imelo simptome, ki so značilni za diarejo, ne pa tudi drugih simptomov, kot je visoka vročina, ki so običajni pri okužbi z virusom.

Pri simptomih diareje je možen fekalno-oralni prenos virusa, zlasti ob pomanjkljivem umivanju rok ali neustreznem čiščenju sanitarij. V nekaterih delih Kitajske so javne sanitarije precej pogoste, poroča dpa.

Kitajske oblasti so danes sporočile, da bo v novozgrajeni bolnišnici v mestu Wuhan zdravnikom na pomoč priskočilo 1400 pripadnikov kitajske vojske oz. njenega medicinskega osebja. Prav tako so v bolnišnico, ki premore 1000 bolniških postelj, napotili strokovnjake za nadzor in preprečevanje epidemij.

Koronavirus je na Kitajskem po zadnjih podatkih zahteval 361 smrtnih žrtev, kar je 57 smrtnih primerov več kot dan prej. Število okuženih se je ob tem povzpelo na 17.205 primerov. Gre za največje povečanje smrtnih žrtev in okužb v enem dnevu, odkar so v kitajskem mestu Wuhan konec lanskega leta odkrili virus, poročajo tuje tiskovne agencije.

Vseh 57 novih smrtnih žrtev zaradi novega koronavirusa je iz Wuhana oziroma province Hubei, ki jo je okužba z virusom doslej najhuje prizadela. Na Kitajskem so hkrati v enem samem dnevu tudi zabeležili 2829 novih okužb, s čimer se je število okuženih povečalo na 17.205. Več kot 20.000 naj bi bilo sumov na okužbo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Poleg Kitajske so okužbe z virusom doslej potrdili v več kot 24 državah.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija