NOVA VLADA BO USTANOVILA KRIZNI ŠTAB: Z infektologi se strinjajo, da se zaustavi javno življenje v Sloveniji

Slovenija

Predsednik SDS in novi premier Janez Janša je danes napovedal nekatere ukrepe, ki jih bo uvedla nova vlada za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Med drugim bo na prvi seji ustanovila krizni štab v ožji in širši sestavi. Nova koalicija se med tem strinja tudi s predlogom infektologov, da se zaustavi javno življenje v Sloveniji.

Janša je na današnji novinarski konferenci napovedal še redne seje sveta za nacionalno varnost, na katere bodo vabili predsednika republike, predsednika DZ in predsednike vseh opozicijski strank zaradi usklajevanja ukrepov, ki bodo potencialno zahtevali odločanje na sejah DZ.

Državljane je danes pozval k doslednemu upoštevanju ukrepov. Vse starše, ki lahko že v petek obdržijo otroke doma, poziva, da to storijo in ne čakajo na ponedeljkovo zaprtje vseh vzgojno-izobraževalnih ustanov.

Kjer je mogoče, naj se po besedah Janše organizira delo od doma, tudi v javni upravi. Medije prosi za širitev navodil za omejevanje okužb, župane pa je pozval, da pomagajo pri organizaciji varstva otrok ob zaprtju vrtcev in šol. Zagotavljanje varstva otrok je prioritetno za zaposlene v zdravstvu, energetiki, oskrbi, komunali in na področju varnosti, je poudaril.

Nova koalicija ima tudi nekaj predlogov glede reorganizacije zdravstvenega sistema. Kot je izpostavil Janša, je med drugim treba zmanjšati število vstopnih točk ter odpovedati vse nenujne posege in storitve, kjer tega še niso storili.

"Ne glede na to, kako učinkoviti bodo ti ukrepi, bo zmogljivosti slovenskega zdravstvenega sistema na preizkušnji. Zato mora biti naš napor usmerjen v to, da se zagotovijo dodatne kapacitete," je opozoril Janša. Dodal je, da bo od tega v veliki meri odvisno, v kolikšni meri bomo sposobni obvladati val širjenja virusa. Po njegovih besedah je zato treba zagotoviti dovolj namestitvenih kapacitet za okužene, ki niso kritični, na primer v vojaških objektih, hotelih, dijaških domovih ...

Janša vse poziva k odpovedi vseh javnih in športnih prireditev, prav tako pozivajo gostince, da upoštevajo aktualno stanje in dajo v ospredje varnost ljudi in dragocenost slovenskega življenja pred vsemu drugimi interesi.

Po pričakovanjih bo nova vlada potrjena v petek zvečer.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  13 .03. 2020 ob  09: 28
SDS in Nsi si prizadevata za privatizacijo zdravstva. Proti virusu se najuspešneje borijo države, ki imajo močno javno zdravstvo (to je poudaril naš zdravnik, ki je predstojnik klinike v Berlinu).