NOVA KOALICIJA JE NASTALA V DRAMATIČNIH RAZMERAH: "Problem nastane, če pravico v svoje roke vzame ulica"

Slovenija

Včeraj je predsednik države Borut Pahor državnemu zboru predlagal Janeza Janšo za predsednika vlade. SDS, SMC, NSi in DeSUS so namreč v torek zvečer podpisale koalicijsko pogodbo. To pa kaže, da ima Janša najverjetneje zagotovljenih dovolj glasov za izvolitev. Novo koalicijo, koalicijsko pogodbo in napovedane proteste proti 'politiki sovraštva' za naš portal komentira politični analitik Dejan Steinbuch.

O kandidatu za predsednika vlade Janezu Janši bodo v državnem zboru najverjetneje odločali prihodnji teden.

Kot navaja politični analitik Dejan Steinbuch, je nova koalicija nastala v dramatičnih razmerah, v času epidemije koronavirusa in posledičnega strahu, ki je zasenčil politično dogajanje. Nastala je zaradi nezmožnosti prejšnje koalicije, da nadaljuje z delom, ker je bila preveč različna, ocenjuje Steinbuch.

Dejan Steinbuch

"Predvsem pa premier Marjan Šarec ni imel dovolj izkušenj, odločnosti in verjetno na koncu tudi ne volje, da bi dokončal, za kar se je zavezal in prisegel. Imel je samo dve možnosti – ali predčasne volitve ali nova koalicija. Ker se vse stranke – z izjemo SDS, Levice in SD – v resnici bojijo novih volitev, so tako ali drugače omogočile nastanek nove koalicije in s tem pridobile dobri dve leti časa, da se pripravijo na volitve," meni Steinbuch.

Koalicijsko pogodbo Steinbuch ocenjuje kot nekakšen kompromis med realnostjo in ambicijami, ki pa so v tem času omejene z izzivi, ki čakajo Slovenijo. To je predvsem predsedovanje EU, že omenjena epidemija, nevarnost novega migrantskega vala spomladi in poleti, katastrofalno stanje v javnem zdravstvu …

"Nenazadnje tudi nerazrešena arbitraža in odnos s Hrvaško ter neuresničena odločba ustavnega sodišča glede financiranja zasebnih šol. Obstaja precej zahtevnih vprašanj, a se je bodoča koalicija očitno odločila, da se bo poskušala lotiti le najnujnejših. Pogodba pa je seveda samo list papirja, če so jo stranke sprejele zato, da jo imajo, ne pa zato, da se bodo po njej ravnale," je prepričan Steinbuch.

Za jutri je napovedan shod proti 'koaliciji sovraštva'. Kot meni Steinbuch, gre za dve vprašanji. "Eno je, ali živimo v dovolj demokratični družbi, v kateri so državljani in vse skupine sposobne spoštovati oblast ter uveljavljati svoje interese po demokratični poti, torej na volitvah in po drugih demokratičnih metodah, ali pa imajo s tem težave. Označevanje katerekoli parlamentarne stranke s 'koalicijo sovraštva' je problematično," razlaga analitik.

Ob tem je opozoril na problem, ki nastane, če pravico vzame v svoje roke ulica. "In takšni shodi seveda zmeraj predstavljajo določeno tveganje, da eskalirajo v nasilje in huliganstvo. Mislim, da Levica, ki stoji v ozadju teh protestov, nujno potrebuje ti dve leti do naslednjih volitev, da se organizira in programsko poenoti, predvsem pa najde osebo, okoli katere se bodo stranke na levici ali levi sredini na nek način združile."

Kot zaključuje Steinbuch, vlada v tem trenutku popoln kaos in v takšnem kaosu in zaostrenih družbenih razmerah lahko pride do resnih ekscesov. "Zato takšna retorika ni nedolžna, ker na ulici lahko pride do nasilja in razmer, ki nikakor ne ustrezajo retoriki teh ljudi. Sovražno govoriti o sovraštvu je paradoks, enako kot govoriti o vojni za mir," zaključuje Steinbuch.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Drek |  28 .02. 2020 ob  10: 28
Lili | 28 .02. 2020 ob 08: 04

Lili nevem ce te placuje Jansa, ali si pa samo namerno ignorantka. Jansa obvlada medije, se rtvslo podaja informacije v desnicarski maniri, zgleda da so se vedno Jansevi ljudje na stolckih se iz casa njegove vlade. Nova TV , ORBANOVI MILJONI v zameno za MEDIJSKI IMPERIJ , PLACANI FAKE TWITTER PROFILI z MADZARSKO ZASTAVO, kateri nonstop komentirajo poste od levice. O CEM U GOVORIS? SI PLACANA TUDI TI?
Slovenija ima eno najvecjih ekonomskih rasti v evropi. NAM GRE DOBRO. Krizno RETORIKO pa je fural in fura JANSA se vedno, da ljudje mislimo ,da smo revna in krizna drzava, da nas lahko OBVLADUJE S STRAHOM . KO PA SMO VZOR EVROPI, in to SLUCAJNO v LETIH ko NI bil JANSA na oblasti.
Pojebali so se mozgani tebi, ce ne das argomentov kako, kdaj, na kaksen nacin so levicarji zjebali zdravstvo , solstvo...GOSPODARSTVOjQuery1123004503308076182866_1582880951604 (ponavljam, najvecja rast v eu)
Ze samo da omenjas virus, pomeni da, TE OBVALDUJE S STRAHOM Jansa. Strah pa je ubijalec razmisljanja.

PS. Ce je zate Cerar levicar...potem pa res nimas pojma kaj je levica in kaj desnica.
Lili |  28 .02. 2020 ob  08: 04
-1
Levičarji vedno znova presenečajo kako imajo naštudiran sistem...takoj v sekundi ko je šarec odstopil so začeli sejati strah, medije itak imajo v svojih rokah, tako da to lahko opravijo z lahkoto. In koliko imajo vestnih pristašev (beri vojakov) ki bodo tekli na razna zborovanja v podporo floskulam, ki jih bruhajo. Sedaj ste bili 10 let na oblasti. In kaj ste dragi levičarji naredili? Pojebali zdravstvo, šolstvo, gospodarstvo,..še na virus niste pripravljeni.