NOV PREDLOG UKINITVE DOPOLNILNEGA ZDRAVSTVENEGA ZAVAROVANJA: Na mizi do junija 2020

Slovenija

Minister za zdravje Aleš Šabeder je ocenil, da predlog Levice o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja povečuje obremenitev aktivnega dela prebivalstva. Na ministrstvu bodo pripravili lasten predlog, vendar bo ta v skladu s časovnico prioritet na mizi junija 2020, je pojasnil na novinarski konferenci.

Minister je ocenil, da je predlog na prvi pogled všečen. "Vendar obremenjuje aktivne skupine prebivalstva, povečujejo se stroški dela," je dodal. Opozoril je, da k predlogu zakona niso priloženi potrebni izračuni. "Narediti pa je treba tudi simulacije, kaj njihov predlog pomeni, saj govorimo o relativno velikem obsegu sredstev, govorimo o prek 500 milijonih evrov, ki so izrednega pomena za zdravstveni sistem," je pojasnil minister. Izračunov na ministrstvu še niso naredili.

Pomembna ostajajo vprašanja makroekonomskega učinka zakona in vpliva na dohodnino. "Predlog na prvi pogled kaže tudi, da ne bo deloval proticiklično, glede na to, da se pravzaprav vsa gospodarstva, tudi slovensko, počasi ohlajajo, je to ena izmed ključnih dilem," je dejal.

Šabeder je ob prevzemu ministrstva pripravil časovnico prioritet. "Sprememba zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju je seveda ena temeljnih prioritet, ki celostno rešuje tudi vprašanje dopolnilnega zavarovanja. Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je tudi zapisana v koalicijski pogodbi in v dogovoru s poslansko skupino Levice," je pojasnil Šabeder. Časovnica, ki so jo pripravili na ministrstvu, predvideva pripravo predloga zakona v juniju 2020.

Časovnico so predstavili poslanskim skupinam, nanjo pa po Šabedrovih besedah niso dobili pripomb. "Delamo skladno s časovnico naprej in verjamem, da bomo do junija 2020 pripravili celostno rešitev zakona, v katerem bomo pripravili in predlagali tudi rešitev ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja," je pojasnil.

Poslanska skupina Levica je v sredo predstavila zakonski predlog, ki bi dopolnilno zavarovanje ukinil in ga prenesel v obvezno zavarovanje. Predlog predvideva dvig prispevne stopnje za eno odstotno točko za delojemalce in pokojninsko blagajno ter dvig za 1,6 odstotne točke za delodajalce. Za samozaposlene je predviden dvig prispevne stopnje za dve odstotni točki. V DZ ga bodo vložili do konca septembra.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Drek |  30 .08. 2019 ob  10: 06
Za vseveda je pravica to da, placa 40 kdor ima 100 in kdor ima 1000.

Torej, ko te bo en bogatas povabil na vecerjo v restavracijo za 5000 evrov na vecer, bos placal ti racun. Prispevamo vsi enako ne?
vseved |  29 .08. 2019 ob  14: 13
-1
Obvezno dopolnilno zavarovanje naj kar ostane takšno kot je , ker je pravično in ker prispevamo vsi enako.