"NIHČE OD NAS NE MISLI, DA LAHKO TEŽAVE REŠIMO SAMI": Mešane patrulje treh policij še v fazi usklajevanja

Istra

Hrvaška, Italija in Slovenija uspešno sodelujejo pri soočanju z izzivom migracij, so se danes v Buzetu strinjali notranji ministri držav Davor Božinović, Matteo Piantedosi in Boštjan Poklukar. Napovedane mešane patrulje treh policij so še v fazi usklajevanja, naslednje srečanje v tem formatu pa bo marca na Brdu pri Kranju, je še pojasnil Poklukar.

Ministri so na novinarski konferenci v hrvaški Istri povedali, da je zahodnobalkanska migrantska pot še naprej aktivna, in to podkrepili s številkami nedovoljenih prehodov meja oziroma pridržanih tihotapcev.

"Nihče od nas ne misli, da lahko težave rešimo sami," je novinarjem povedal Piantedosi in ob tem opozoril, da je omenjena migrantska pot zanimiva tudi nevarnim posameznikom ter da je ta nadzor pomemben tudi v luči domnevne teroristične grožnje.

Poklukar je izrazil zadovoljstvo s sodelovanjem notranjih ministrstev in policij, katerih predstavniki so tudi v rednih stikih. S kolegoma iz Italije in Hrvaške se je minister strinjal, da so obstoječi ukrepi notranjega nadzora takšni, da ne povzročajo težav državljanom.

Začasni nadzor na mejah s Hrvaško in Madžarsko je Slovenija uvedla 21. oktobra lani, tako kot Italija na meji s Slovenijo. Obe državi sta kot razlog navedli grožnje javnemu redu in notranji varnosti v EU, razmere na Bližnjem vzhodu in v Ukrajini ter preprečevanje terorizma. Nadzor sta sprva uvedli za deset dni, a sta ga zatem večkrat podaljšali, Slovenija nazadnje decembra lani do 22. junija letos.

Ministri so se na prejšnjem srečanju novembra lani v Trstu dogovorili za skupne koordinacijske centre policij, redna srečanja ministrov ter šefov policij in vzpostavitev trilateralnih mešanih patrulj. Glede slednjih je Poklukar danes dejal, da usklajevanja med policijami še vedno potekajo. Kot je dodal, pa bilateralne patrulje dajejo rezultate.

Poklukar je danes ponovil podatek, da je slovenska policija lani zabeležila prek 60.000 nezakonitih vstopov v državo, kar je še enkrat več kot leta 2022. Piantedosi je medtem izpostavil informacijo, da so italijanski mejni organi od ponovne uvedbe nadzora preverili 160.000 ljudi in 96.000 vozil, identificirali 1600 nezakonitih migrantov ter 900 ljudem zavrnili vstop v državo. Slovenija je v tem času na mejah z Madžarsko in Hrvaško zavrnila 700 oseb.

Gostitelj današnjega srečanja Božinović je najavil tudi naslednje srečanje v tem formatu, ki bo 21. in 22. marca, ko bo Brdo pri Kranju že sicer gostilo notranje ministre zahodnobalkanskih držav. Sodelovanje s temi državami je namreč po prepričanju treh ministrov ključno za uspešen nadzor nad nedovoljenimi migracijami.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija