SLOVENSKI, HRVAŠKI IN ITALIJANSKI MINISTRI V ISTRI: Bodo vztrajali pri mejnem nadzoru?

Istra

V Buzetu v hrvaški Istri se bodo danes sešli slovenski, hrvaški in italijanski notranji minister Boštjan Poklukar, Davor Božinović in Matteo Piantedosi. Po napovedih bodo govorili o aktualnem dogajanju na zahodnobalkanski migracijski poti, krepitvi sodelovanja z Zahodnim Balkanom in začasnem nadzoru na notranjih schengenskih mejah.

Začasni nadzor na mejah s Hrvaško in Madžarsko je Slovenija uvedla 21. oktobra lani, tako kot Italija na meji s Slovenijo. Obe državi sta kot razlog navedli grožnje javnemu redu in notranji varnosti v EU, razmere na Bližnjem vzhodu in v Ukrajini ter preprečevanje terorizma. Nadzor sta sprva uvedli za deset dni, a sta ga zatem večkrat podaljšali, Slovenija nazadnje decembra lani do 22. junija letos.

Na srečanju bodo ministri govorili tudi o aktualnem dogajanju na zahodnobalkanski migracijski poti. Slovenska policija je lani zabeležila 60.587 nezakonitih vstopov v državo, kar je še enkrat več kot leta 2022. Od tega jih je bila večina, 58.193, na meji s Hrvaško, ki je od 1. januarja 2023 zadolžena za za varovanje zunanje schengenske meje na Zahodnem Balkanu.

Ministri Poklukar, Piantedosi in Božinović so se na prejšnjem srečanju novembra lani v Trstu dogovorili za okrepitev mešanih patrulj, skupne koordinacijske centre policij ter redna srečanja ministrov ter šefov policij.

Nezakonite migracije so problem celotne Evrope, pomembno vlogo pri upravljanju migracij pa bo v prihodnje imel pakt o azilu in migracijah, o katerem so članice EU decembra lani dosegle politični dogovor. Predvidoma pa naj bi v praksi zaživel maja 2026.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  16 .01. 2024 ob  10: 13
Problem so samo hrvati,zato je treba poostrit nadzor na hrvaško slovenski meji!