NIČ VEČ POZABLJANJA OTROK V AVTOMOBILIH: Pri sosedih odslej obvezna ta naprava

Svet

V Italiji morajo biti od danes avtosedeži za otroke, mlajše od štirih let, opremljeni s senzorjem oz. alarmom, ki starše ali druge spremljevalce otrok ob njihovem izstopu iz avtomobila opozori na otroka. Cilj zakonskega predpisa je preprečiti, da bi ljudje, predvsem ob vročini, otroke pozabljali v avtomobilih.

Kot je danes sporočilo italijansko ministrstvo za promet, mora biti v avtosedež vgrajena naprava taka, da se samodejno aktivira. Ob tem mora biti opremljena tudi z alarmom, ki voznika v ali zunaj vozila z zvočnimi ali vizualnimi signali in vibriranjem opozarja na prisotnost otroka. Naprava je lahko opremljena tudi s sistemom za samodejno pošiljanje sporočil SMS ali Whatsapp oz. telefonski klic, predpis povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Ministrstvo je za nakup naprave predvidelo majhno finančno pomoč v višini 30 evrov. Pri tem je opozorilo, da bodo tisti, ki bodo otroke v avtomobilu prevažali brez tega mehanizma, v prekršku. Grozi jim globa v višini od 81 do 326 evrov ter pet kazenskih točk na vozniškem dovoljenju.

V Italiji je že več let na voljo več tovrstnih mehanizmov, ki jih povežejo z avtomobilskim ključem. Proizvajati so jih začeli zaradi tragičnega pozabljanja dojenčkov v pregretih avtomobilih.

Tudi nekateri avtomobilski proizvajalci senzorje za zaznavo otrok že ponujajo v svojih novih avtomobilih, da bi bili ti v novih avtomobilih obvezni, naj bi po poročanju portala Automotive news Europe, kot ga je poleti povzel Avto-magazin, razmišljali tudi evropski zakonodajni organi. V ZDA pa so po poročanju BBC proizvajalci avtomobilov pristali na to, da bodo tovrstne senzorje do leta 2025 vgradili v vse nove avtomobile.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija