NEVARNIH GOSENIC NE NAMERAVAJO ODSTRANITI: Na ankaranski občini jih primerjajo z morskimi ježki

Ankaran

Že včeraj smo poročali o prisotnosti izredno nevarnih gosenic borovega prelca, ki so nevarne tako za pse kot tudi za otroke. Opazili so jih že po celotni Obali, izredno veliko pa naj bi jih bilo predvsem na Debelem rtiču. Po več informacij smo se obrnili na ankaransko občino in se pozanimali, kako nameravajo v tem primeru ukrepati.

Gosenice borovega prelca so vsako pomlad nočna mora lastnikov psov, njihova značilnost pa je, da se gibljejo v strnjenih kolonah. Ravno zaradi tega privabljajo pse in otroke, ki bi se z njimi radi igrali. Gosenice so nevarne, ker so prekrite s strupenimi dlačicami, ki ob stiku s sluznico povzročijo opeklino in ožganino, posledično pa pride do odmrtja celic.

Psi jih običajno poližejo, vdihnejo ali celo pogoltnejo, ob stiku z gosenico pa lahko psu oteče jezik. Otroci se pogosto želijo teh gosenic dotakniti in si na ta način strup s prstki prinesejo v usta, nos ali oči. To povzroči srbečico in pekoč občutek, v skrajnem primeru tudi očesno vnetje ali težave z dihanjem.

Na Debelem rtiču gosenic ne odstranjujejo

Z ankaranske občine so nas obvestili, da se gosenice borovega prelca občasno pojavijo v večjem številu, gre pa za naraven pojav. "Več jih je tam, kjer je tudi več gostiteljev – dreves črnega ali rdečega bora. S pojavom tega organizma se najbolj ukvarjajo gozdarji, ker v večjem številu škodi predvsem drevesom in uničuje gozd," pojasnjujejo.

Kot so nam razložili, njihovo zatiranje zaradi nevarnosti za ljudi "nima smiselne podlage, saj se pojavljajo predvsem v naravnem okolju, kjer moramo bit ljudje tudi sicer čuječi in pozorni. Nenazadnje gre za vrsto metulja, ki kot vsaka druga prispeva k večji biodiverziteti, ki je glavni cilj ohranjanja narave". Kot podoben primer gosenicam so navedli morske ježke, na katere se lahko ljudje tudi nabodejo, a jih prav tako ni smiselno odstranjevati z morskega dna.

"V Ankaranu letos nismo opazili, da bi bilo gosenic dosti več kot prejšnja leta, odstranjujemo jih ne. Pojav je omejen tako v obsegu kot tudi časovno, zato ni potrebe, da bi posebej ukrepali. Ker pri nas ni veliko te vrste borov, ki so pogoj za morebitno večjo razširjenost gosenic borovega prelca, tudi v bodoče ne pričakujemo, da se bodo pojavljale v večjem številu," so še razložili na občini.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Opazovalec |  04 .03. 2021 ob  07: 09
17
Gosenic ni kaj dosti več, se je pa pojavila ogromna količina pasjeljubcev ki ne znajo odstraniti pasjega dreka za sabo, motijo jih pa gosenice ki so tam že tisočletja. ????