S PSI IN OTROKI NIKAR NE HODITE TJA: Opazili so večje število izredno nevarnih gosenic!

Ankaran

Med lastniki psov se v teh dneh bliskovito širi opozorilo pred gosenicami borovega prelca. Strupene gosenice pa niso nevarne le za pse, ampak tudi za otroke. Letos naj bi jih bilo na Obali še posebej veliko. Opazili so jih že v Izoli, Strunjanu, Portorožu, ogromno pa naj bi jih bilo predvsem na Debelem rtiču. Zato se raje plaže na Debelem rtiču v teh dneh izogibajte oziroma imejte svoje pse tam na povodcih, otroke pa budno nadzorujte. 

Gosenice borovega prelca, ki so vsako pomlad nočna mora lastnikov psov, pa tudi staršev, se gibljejo v strnjenih kolonah. Ena za drugo se premikajo z enega konca na drugega, ravno zaradi tega pa so še posebej zanimive tako za pse, ki bi jih radi povohali, kot za otroke, ki bi se z njimi radi igrali. A pozor, gre za zelo nevarne živalce!

Gosenice so namreč prekrite s strupenimi dlačicami, ki ob stiku s sluznico povzročijo opeklino in ožganino, posledično pa pride do odmrtja celic. Psi jih običajno poližejo, vdihnejo ali celo pogoltnejo. Že nekaj minut po stiku z gosenico lahko psu oteče jezik, v skrajnem primeru pa se lahko celo zaduši. Lahko pride tudi do nekroze in amputacije dela jezika, opozarjajo veterinarji.

Otrok pa si lahko strup s prstki zanese v usta, nos ali oči, kar bo povzročilo srbečico in pekoč občutek, lahko pa tudi očesno vnetje. V primeru vdiha gosenice pa bo otrok imel težave z dihanjem.

Pozor! V zadnjih dveh tednih opazamo več primerov psov, ki so bili v stiku z gosenicami pinjevega sprevodnega prelca....

Objavil/a Veterinarski Center Lara dne Ponedeljek, 01. marec 2021

Kako ugotovimo, da je pes prišel v stik z nevarno gosenico in kaj narediti?

Če je vaš pes prišel v stik z gosenico borovega prelca, sami pa tega niste opazili, vam bodo to razkrili naslednji simptomi. Pes se bo najverjetneje pričel intenzivneje sliniti, odklanjal bo hrano, lahko bo bruhal, dobil drisko in povišano telesno temperaturo. Pade lahko tudi v anafilaktični šok.

Če opazite, da je vaš pes polizal strupeno gosenico, mu nemudoma z vodo dobro izperite gobček. Temeljito mu ga preglejte in odstranite morebitne ostanke gosenice. A previdno, da sami ne pridete v stik z njo! Mesto stika hladite. Psa nato čim prej odpeljite do veterinarja, kjer bo najverjetneje dobil antibiotike.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Eho |  02 .03. 2021 ob  15: 26
Zadeva je nevarna tudi za vse kosce z motornimi kosami, ter tudi za vse, ki se nahajajo v njihovi neposredni bližini, oziroma dometu delcev, ki jih motorne kose pršijo v neposredno okolico...Nekoč bi me med košnjo z motorno koso ožgale po nezaščitenih rokah...