NESKONČNA ZGODBA PREPRODAJALCEV SADJA: Šli so celo tako daleč, da so podrli postavljeno ograjo in poškodovali avtomobil

Izola

Preprodajalci sadja, ki vsako sezono okupirajo obcestna 'postajališča', so še posebej trn v peti Izolanom oziroma tamkajšnji krajevni skupnosti Jagodje-Dobrava, saj se na njihovem območju, na Belvederju, najpogosteje utaborijo. Kot pravi predsednik Krajevne skupnosti (KS) Matjaž Gergeta, so poizkusili že vrsto prijemov, kako rešiti situacijo s stojnicami brez soglasij, na katerih pod reklamo 'domače' prodajajo sadje nelokalnega izvora. "To je neskončna zgodba," opisuje Gergeta. Morda jim bo na jesen vendarle uspelo, saj skupaj z izolskim Javnim zavodom za spodbujanje podjetništva in razvojne projekte pripravljajo projekt tržnica Kilometer 0, s katerim bi lokalnim kmetom ponudili prodajo sadja na pereči lokaciji.

"Gre za zelo kompleksno situacijo, s katero se brez uspeha ukvarjamo vse od leta 2019," problematiko obcestnih stojnic s sadjem in zelenjavo opisuje Matjaž Gergeta, predsednik Krajevne skupnosti Jagodje-Dobrava.

Težava je v tem, da na stojnicah, ki se tudi letos že vijejo od Izole do Lucije, prodajajo sadje iz veleblagovnic, čeprav ga oglašujejo kot domače, lokalno, stojnice pa so postavljene brez soglasij občine in države.

Policija za ukrepanje nima pristojnosti, inšpektorji kazni pošiljajo fiktivnim podjetjem, registriranim izven Evropske unije, s področjem se ukvarjajo vsaj štiri državne institucije, kar pa situacijo le še bolj otežuje.

Sporne stojnice kot upravitelj državne ceste, ki vodi mimo Jagodja, odstranjujejo tudi delavci podjetja CPK, a jih prodajalci vsakič znova postavijo. Pri tem velja omeniti še, da so osebe, ki sadje prodajajo na stojnicah, pogosto le zadnji člen v verigi preprodaje sadja iz drugih držav in zato nemalokrat niso niti glavni krivci za težave.

Vse skupaj je v zadnjih dveh letih poslabšala še situacija s covidom-19, kar je vse postopke še upočasnilo. Lani so na KS Jagodje-Dobrava na najbolj izpostavljeni lokaciji celo postavili ograjo, a kot pravi Gergeta, se je končalo tako, da so prodajalci ograjo odstranili, ob tem naj bi bil celo poškodovan tam parkiran avtomobil.

Zdaj so se v Izoli reševanja težave lotili drugače, in sicer sta KS Jagodje-Dobrava ter Javni zavod za spodbujanje podjetništva in razvojne projekte kandidirala za sredstva, s katerimi bi organizirali tržnico poimenovano Kilometer 0. Tako bi lokalnim kmetom omogočili prodajo njihovega sadja in zelenjave, in sicer tekom celotne sezone in sezonsko, na primer v maju in juniju češnje, v avgustu fige. Nekaj podobnega so v preteklosti že pripravili, in sicer v sklopu Praznika fig in vina, na katerem so opozarjali na sporne prakse. V okviru novega projekta bi bila ta akcija bolj kontinuirana, o projektu se bo zdaj izrekel še občinski svet.

BONUS VIDEO: Je slovenski turizem dovolj inovativen?

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Hiphop |  18 .05. 2022 ob  07: 26
14
Največji problem pri nas je da si lahko vsak lolek odpre takoj drugo firmo in dela tako naprej. Sej ni noben tabu da je tocno tako. Tako kot menja firme tako menja ljudi ki delajo za njih!
Valpadana |  17 .05. 2022 ob  20: 31
Gergeta je edini sposoben in tako kot je rešil pošto v Jagodju tako bo tudi to problematiko
vseved |  17 .05. 2022 ob  16: 00
30
Jebeš tako državo!