NENAVADNE POTEZE VLADE: "Če je že zamenjala pet doktorjev znanosti, bi bilo smiselno, da pojasni razloge"

Slovenija

Pred dnevi smo že poročali o odločitvi vlade, da zamenja devet članov državnega strokovnega sveta za šport, med katerimi dr. Rada Pišota, dosedanjega predsednika sveta, in dr. Gregorja Juraka. Oba sta presenečena, da je vlada v svet imenovala osebe, med katerimi večina ne prihaja iz športne stroke, potezo pa označila za politično dejanje.

Simona Kustec

Spomnimo, vlada je zamenjala devet članov strokovnega sveta za šport, med drugim tudi dr. Frana Erčulja, dr. Gregorja Juraka, dr. Rada Pišota, Ivana Kukoviča, dr. Edvarda Kolarja, Luko Steinerja, Petro Robnik, Ivana Gerjeviča in dr. Meto Zagorc, novi člani pa so postali Lovrencij Galuf, Sašo Norčič, Janez Urbanc, Vladimir Sitar, Samo Logar, Polona Rifelj, Matevž Jug, Katja Koren Miklavec in Uroš Zupan. V strokovnem svetu so po sklepu vlade na predlog Olimpijskega komiteja Slovenije ostali imenovani še Franci Petek, Blaž Perko, Marko Šibila, Stanko Glažar, Janez Sodržnik, Peter Škerelj, Boro Štrumbelj ter Matej Jamnik.

Ta odločitev je bila sprejeta kmalu po tem, ko je Pišot na svetovalno skupino za covid-19 pri zdravstvenem ministrstvu naslovil poziv, naj se prične izvajati športna dejavnost v državi, ki je bila tedaj skoraj popolnoma zaustavljena. Zanimalo nas je, ali bi bila ravno ta poteza lahko povod za predčasno razrešitev Pišota, pa tudi kako on in Gregor Jurak komentirata odločitev vlade. Vprašali smo ju tudi, kateri je po njunem mnenju glavni razlog za te zamenjave.

Dr. Gregor Jurak, ki je med drugim tudi profesor na Fakulteti za šport, je potezo vlade označil za "podcenjujočo do športa""Imenovati iz strani vlade takšne nestrokovnjake v strokovni svet za šport, je osupljivo. To je tako, kot da bi v ekonomsko socialnem svetu bili pretežno ljudje iz državnega sektorja in to po nekih političnih preferencah," je pojasnil. 

Izpostavil je, da je glavni razlog za to "očitno politične narave", saj da novo imenovani člani nimajo ustreznih strokovnih referenc za imenovanje v strokovni svet za šport. "Na njihovem mestu bi me bilo sram, da me imenujejo v takšen organ," je še dodal. Kot pravi Jurak, gre "preprosto za obvladovanje delovanja sicer družbeno precej nepomembnega svetovalnega organa, saj ima ta svet že z zakonom precej omejene pristojnosti".

"Je pa res, da v prejšnji sestavi nismo ploskali potezam vlade, ampak smo skušali z argumenti podajati boljše in zlasti strokovne rešitve," je še dodal.

dr. Gregor Jurak

Kot je pojasnil dr. Rado Pišot, so člani in članice v strokovnem svetu "budno spremljali in obravnavali različna strokovna vprašanja v zvezi s športom in gibalno dejavnostjo prebivalcev Slovenije ter skušali tudi v tem specifičnem času strokovno usmerjati dogajanje, sprejemanje ukrepov in rešitev, ki bi zagotovili prebivalcem Slovenije prepotrebno gibalno aktivnost in izvajanje športa".

"V okviru delovne skupine, v kateri sem tudi osebno deloval še preden sem bil izvoljen za predsednika strokovnega sveta smo tudi na osnovi izsledkov različnih raziskav predlagali strokovno argumentirane predloge, ki pa žal niso dobili epiloga na vladni skupini. Pri tem smo zelo konstruktivno sodelovali tudi z Direktoratom za šport MIZŠ. Zakaj ti predlogi niso bili upoštevani na vladni skupini nisem nikoli izvedel. Naloga strokovnega sveta je, da podaja strokovna mnenja in argumentacije, politične odločitve naj bi bile tem predlogom blizu," pojasnjuje Pišot.

dr. Rado Pišot

Kaj je glavni razlog za zamenjave?

"Vlada se lahko vedno odloči za zamenjavo predstavnikov v strokovnem svetu, ki so z njene oziroma ministrske strani imenovani. Če se zato odloči pred potekom rednega mandata, bi bilo pričakovati, da to obrazloži z razlogi za zamenjavo. Tako bi lažje razumeli razrešitev kar petih doktorjev znanosti s strokovnega področja,"  navaja Pišot.

"Sicer pa bi glede navišjega strokovnega organa v državi verjetno morala svoje mnenje predstaviti tudi stroka sama. Da ne bo pomote – moje mnenje je, da morajo v strokovnih svetih vedno biti prisotni vsi deležniki področja, ki morajo vsak po svoji vlogi in možnostih prispevati k razvoju stroke. Preveč pa je konkretnih strokovnih vprašanj, da bi lahko bila večina izven stroke. Glede razlogov za zamenjavo pa se morate obrniti na ministrico," je dejal.

Pišot je pred časom na svetovalno skupino za covid-19 naslovil poziv, naj se prične izvajati športna dejavnost v državi, ki je bila skoraj povsem zaustavljena. Bi lahko bil to eden izmed razlogov ali morda celo glavni razlog?

Po Jurakovem mnenju ta poziv ni bil glavni razlog. "Vlada že sedaj ni upoštevala strokovnega sveta za šport, tako da se z imenovanjem novih članov to ne bo spremenilo," je dodal.

"Fakulteta za šport oz. SLOfit skupina, ki jo vodim, bo še naprej javno opozarjala na težave in odgovornim predlagala rešitve. Mediji so tisti, ki lahko nastavljajo ogledalo katerikoli oblasti, kakšen odnos ima do stroke in znanosti. In upamo, da bodo to vlogo obdržali tudi v prihodnje," pojasnjuje Jurak.

"V strokovnem svetu smo si zelo prizadevali, da bi vendarle prevladala trezna in smiselna odločitev, ki bi omogočala prepotrebno gibalno aktivnost državljanov in omogočila nadaljnje aktivnosti v slovenskem športu – predvsem mladih. Varnostni ukrepi so vsekakor bili pomembni in upoštevanje le-teh je bilo izhodišče naših obravnav in predlogov," pa je dejal Pišot in dodal, da je zadovoljen, da so pri tem uspeli, "tudi če je bil to povod za odločitev o spremembah".

"Veliko lažje, uspešneješe in verjetno tudi trajnejše bi to bilo, če bi bili pri tem bili usklajeni z ministrico in vladno skupino, vendar to žal ni bilo mogoče. Morda nam je nekaterim tuje dejstvo, da strokovno, znanstveno in življenjsko opredeljeni ukrepi niso nujno tudi politično ustrezni, vendar pa se s tem vprašanjem nikoli nisem in se tudi v bodoče ne želim ukvarjati," pojasnjuje Pišot in dodaja, da je MIZŠ v SSRS zamenjal svoje predstavnike, OKS, paraolimpijski in Slovenska univerzitetna športna zveza pa so mnenja, da njihovi predstavniki delujejo ustrezno.

"Vsem skupaj želim veliko uspeha in kakovostnih strokovnih odločitev," je še zaključil Pišot.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
galeb |  30 .04. 2021 ob  09: 34
Kaj tukaj ni jasno? Ta vlada ne potrebuje nobenih strokovnjakov. Imamo namreč multi-strokovnjaka za čisto vsa področja. Srečni Slovenci s takim unikat primerkom, ki mu na planetu ni para!
kokodek |  30 .04. 2021 ob  07: 42
ta oblast rabi samo podrepnike