Nekatere reke po Sloveniji še naraščajo

Slovenija

Ponekod po Sloveniji so pretoki rek še naprej povečani. Še naprej narašča pretok rek Soče, Save ter Savinje. Zmerno še naprej naraščajo manjše reke v Idrijsko-Cerkljanskem, Škofjeloškem in Polhograjskem hribovju ter Reka in Vipava s pritoki, navajajo na Agenciji RS za okolje (Arso).

Nocoj lahko manjši vodotoki in hudourniki na območju severozahodne Slovenije v manjšem obsegu tudi poplavljajo, opozarjajo na Arsu.

Narasle reke v zgornjem Posočju, na Gorenjskem in zgornji Savinjski dolini se umirjajo, drugod reke še naraščajo. Pretoki rek na teh območjih so veliki.

Soča ima v svojem spodnjem toku pretok 1083 kubičnih metrov na sekundo in še zmerno narašča, naraščajo tudi Sava v srednjem in spodnjem toku ter Savinja. Tudi manjše reke v Idrijsko-Cerkljanskem, Škofjeloškem in Polhograjskem hribovju ter Reka in Vipava s pritoki še zmerno naraščajo. Vodnatost rek na teh območjih se bo povečevala tudi v večernih urah in prvem delu noči na petek.

Sava v spodnjem toku bo v petek v zgodnjih jutranjih urah dosegla pretok okoli 900 do 1000 kubičnih metrov na sekundo, še navajajo na Arsu.