NE PRETIRAVAJTE Z NAKUPI IN NE KOPIČITE ZALOG HRANE: Čim več kupujte lokalno, kjer ni dolgih logističnih poti

Slovenija

Preskrba s hrano tudi v drugem valu epidemije covida-19 ne bo motena in ogrožena, zagotavljajo na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Potrošnikom zato svetujejo, naj ne kopičijo zalog, saj lahko zaradi pretiranega nakupovanja po njihovih besedah pride do tega, da trgovci ne bodo uspeli pravočasno napolniti izpraznjenih polic.

Kot so danes sporočili z ministrstva, se s pretiranim nakupovanjem kvečjemu ustvarjajo motnje v trgovskih sistemih, kjer zaradi prevelikega povpraševanja ne uspejo pravočasno napolniti izpraznjenih polic.

Bi pa epidemija, ki je razglašena od ponedeljka, in posledično zaprtje določenih segmentov, ki so povezani s hrano in odkupom pri lokalnih dobaviteljih - na primer restavracij, šol, vrtcev in drugih javnih ustanov - lahko vplivala na morebitne viške ter neprodane kmetijske in živilske proizvode.

"Kot že v prvem valu epidemije ministrstvo tudi tokrat poziva vse, naj v največji meri posegajo po lokalnih produktih. Prehranske navade lahko še bolj usmerimo na domače proizvode, ki so sezonsko na voljo, so sveži in dostopni na lokalnem trgu ter niso vezani na dolge logistične poti," so navedli.

S tem po njihovih besedah dolgoročno zagotavljamo neodvisnost na prehranskem področju, stabilnost slovenskega podeželja, delovna mesta v sektorjih kmetijstva in ribištva ter tudi kakovost življenja vsakega posameznika.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija