NAVAL OBISKOVALCEV NA PRILJUBLJENE TOČKE: V Kranjski Gori izigravanje epidemioloških ukrepov, kaj pa na Obali?

Koper

Konec tedna so policisti izvajali poostrene nadzore. Naval obiskovalcev na priljubljene izletniške in pohodniške točke je bil predvsem na Gorenjskem. Medobčinski inšpektorat in redarstvo občin Jesenice, Gorje, Kranjska Gora in Žirovnica pa opaža celo izigravanja epidemioloških ukrepov s poslovnimi najemi in prijavami začasnega bivališča. Kako pa je minil konec tedna v obalnih občinah?

Policisti so na območju Policijske uprave (PU) Koper v petek, soboto in nedeljo nadzirali veliko lokacij, vendar večjih kršitev ni bilo, nam je povedala tiskovna predstavnica PU Koper Anita Leskovec. Okoli izletniških točk so zaznali sicer večje število sprehajalcev in vozil, vendar se je izkazalo, da so bili vsi z obalno-kraškega območja, so pa kljub temu ugotovili 26 kršitev odloka o omejevanju gibanja.

Tudi piranski in ankaranski občinski redarji so minuli konec tedna med rednimi nalogami opravljali nadzore glede spoštovanja vladnih odlokov. Ob tem je bilo izrečeno opozorilo ob zbiranju skupini ljudi pred gostinskim lokalom na območju piranske občine, kjer nudijo prevzem hrane in pijače. Ostalih nepravilnosti glede kršenja določb vladnih odlokov pa v teh dveh občinah niso ugotovili. Pri tem so še dodali, da se je minuli konec tedna zaradi vetrovnega vremena na prostem zadrževalo malo ljudi.

Sicer pa so tudi v mesecu decembru na območju obeh občin izvajali tovrstne nadzore. V treh primerih se je izvedel na območju piranske občine tudi skupni nadzor s policisti Policijske postaje (PP) Piran. Največji poudarek so namenili morebitnim kršitvam glede prehajanja občinskih oz. regijskih meja, zbiranju ljudi, spoštovanju varnostne razdalje ter uporabi zaščitnih mask. Izdali niso nobene globe za kršitve, so pa izrekli več opozoril.

Podobno statistiko vodijo tudi izolski redarji. Kot so nam pojasnili, v decembru in v začetku januarja niso izrekli nobene globe zoper kršitve vladnih odlokov. "Večina občanov in obiskovalcev občine Izola spoštuje vladne odloke ter upošteva navodila in smernice NIJZ za preprečevanje širjenja okužb nalezljivih bolezni. Občinski redarji so v posameznih primerih izrekli nekaj ustnih opozoril. Kršitelji so upoštevali opozorila, v nekaterih primerih pa so prenehali s kršitvijo, še preden so ti pristopili do njih." Sicer pa opažajo, da je povečano število sprehajalcev na pešpoti od Simonovega zaliva do svetilnika in na samem območju svetilnika ob lepem vremenu.

V Kranjski Gori opažajo izigravanje epidemioloških ukrepov s poslovnimi najemi

Medobčinski inšpektorat in redarstvo občin Jesenice, Gorje, Kranjska Gora in Žirovnica opaža izigravanja epidemioloških ukrepov s poslovnimi najemi in prijavami začasnega bivališča. To je izrazito predvsem v Kranjski Gori, kjer se je število prebivalcev podvojilo. Redarstvo pa ima precej težav pri ugotavljanju kršitev.

Kot je povedal vodja Medobčinskega inšpektorata in redarstva občin Jesenice, Gorje, Kranjska Gora in Žirovnica Gregor Jarkovič, na območju Kranjske Gore opažajo nenavadno polne namestitve in veliko število ljudi, ki niso domačini. "To kaže na sistemsko nedorečenost predpisov glede oddajanja nepremičnin, ki omogočajo iznajdljivost s poslovnimi najemi in začasnimi prijavami, ki jih ni mogoče sankcionirati," je dejal.

Na turističnih območjih tako opažajo izigravanje namena dopustnosti bivanja v različnih namestitvenih objektih, ki se sicer običajno oddajajo v turistične namene. "Dejstvo je, da v tem času vsi dobro vemo, kaj je priporočljivo in kaj ne. Vemo, da se je treba izogibati stikov in držati distanco. Vsako tovrstno izigravanje zato ne pripomore k izboljšanju epidemiološke slike in tega bi se moral vsak posameznik zavedati," je izpostavil Jarkovič.

Pojasnil je, da se njihovi inšpektorji in redarji odzivajo na prijave glede kršitve različnih predpisov ter pri obravnavi prekrškov preverjajo tudi okoliščine upravičenosti prisotnosti v posamezni občini. "Pri tem se je pokazalo, da je dokazovanje pri določenih prekrških in nepravilnostih predpisov v času razglašene epidemije izjemno oteženo ali praktično nemogoče," je opozoril. Kot je povedal, vlada z zadnjim odlokom nastanitvenih obratov ni omenila, niti ni posebej regulirala te dejavnosti. Pristojno ministrstvo pa je izdalo kratko pojasnilo, da so najemi možni za poslovne razloge. Ti pa so praktično nedefinirani, zato je njihovo upravičenost izjemno težko preverjati, je razložil Jarkovič.

Posted by Občina Kranjska Gora on Wednesday, December 23, 2020

"Dejansko to delajo legitimno"

Direktor Turizma Kranjska Gora Blaž Veber je dejal, da je v zadnjem času res veliko govora o povečanem številu začasnih prebivalcev občine. Domačini se soočajo s 100-odstotnim povečanjem prebivalstva. To jim prinaša kar nekaj nevšečnosti, kot so denimo dolge čakalne vrste pred trgovino ali lekarno, kjer je zaradi epidemioloških ukrepov število kupcev omejeno. Kot je pojasnil Veber, sobodajalci in tisti, ki prihajajo v Kranjsko Goro, dejansko to delajo legitimno. Ker sobodajalci ne morejo izvajati turistične dejavnosti, so namreč izkoristili zakonsko podlago, ki omogoča poslovni najem. "Na to nimamo nobenih pripomb, nas pa motijo sprejeti ukrepi, ki so pripeljali do teh razmer in ne pripomorejo k temu, da bi se epidemiološka slika kaj izboljšala," je izpostavil Veber. "Mi smo odvisni od turizma in polagamo vse upe v to, da se držimo ukrepov in da čim prej zajezimo ta val. Zdi se mi, da na tak način tega ne bomo dosegli," je dejal.

V zvezi z dovoljeno oddajo sob oziroma nastavitev poslovnih gostom je spomnil tudi na čas svetovnega prvenstva v poletih v Planici, ko so v Kranjski Gori decembra lani gostili vrsto športnikov in spremljevalnega osebja. "Zadevo smo izpeljali z odliko, brez večjega števila okužb. Torej namestitveni obrati lahko zagotavljajo varno nastanitev za obiskovalce. Zato se sprašujemo, zakaj možnost najema ni omogočena tudi fizičnim osebam. Ne vidimo razlike med poslovnim gostom in fizično osebo," je dejal Veber.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija