NASVETI ZA BOLJ ZDRAVE IN MIRNE PRAZNIKE: Potico specimo z manj sladkorja in maščob, manj mastna naj bo tudi šunka

Slovenija

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) med velikonočnimi prazniki priporoča zmernost pri uživanju hrane. Svetujejo več sadja in zelenjave, pitje zadostne količine vode in več telesne aktivnosti ob upoštevanju priporočil za omejevanje širjenja epidemije covida-19.

Večinoma v prazničnih dneh uživamo meso in mesne izdelke in v povprečju zaužijemo preveč energijsko bogate, slane, sladke in mastne hrane, so opomnili na inštitutu. Po njihovem nasvetu potico specimo z manj sladkorja in maščob, šunka pa naj bo manj mastna.

Če pri praznični mizi ne bomo upoštevali vseh priporočil, pa je pomembno, da se po praznikih vrnemo k uravnoteženi prehrani, so poudarili.

V času epidemije je praznovanje praznikov po njihovih besedah drugačno ne glede na pomen, ki ga imajo za posameznika. Spremembe in ponovno zaprtje države lahko pri nekaterih vzbudi neprijetne občutke, jezo, nezadovoljstvo, otožnost in žalost, kar je v trenutnih razmerah popolnoma razumljivo.

Pomembno je, da svoje počutje spremljamo in ga sprejemamo, so poudarili. Če se je v nas nabrala jeza ali napetost, jo izrazimo na primeren način, da ne prizadenemo drugih. Predvsem pa poskrbimo, da zaužijemo dovolj zdravih obrokov, se dobro naspimo, pijemo dovolj vode in smo telesno aktivni. Za nekaj dni se odklopimo od nepotrebnih virov informacij in novic ter čas namenimo prijetnim aktivnostim, družini in sebi.

Vsak dan si po njihovem nasvetu vzemimo trenutek zase in pomislimo na stvari, za katere smo hvaležni. To so lahko pomembni odnosi, pozitivne spremembe v življenju in majhni prijetni dogodki. Osredotočimo se na aktivnosti, ki smo jih lahko izvedli kljub neugodnim razmeram in so nam prinesle zadovoljstvo ter prijetne občutke, so zapisali.

Dovolimo si, da ne stremimo vedno k popolni sreči in pozitivnim občutkom. Povsem normalno je, da se kdaj počutimo utrujeni, potrti in brezvoljni. Imejmo v mislih, da v teh občutkih nismo sami in čustva sprejmimo, četudi so kdaj neprijetna. Če pa je stiska prevelika, je na voljo strokovna pomoč. Kontakti so objavljeni na spletni strani inštituta. Na voljo pa je tudi telefon za psihološko podporo ob epidemiji covida-19, ki deluje 24 ur na dan na brezplačni telefonski številki 080 51 00.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija