NASILNI IZGREDI SO NAPAD NA DEMOKRACIJO: Dogajanje obsojajo državniki po celem svetu, odzvala sta se tudi Janša in Pahor

Svet

Dogajanje v Washingtonu, kjer so privrženci predsednika Donalda Trumpa nasilno vdrli v kongres, ki je potrjeval zmago demokrata Joeja Bidna, je deležno obsodb in zgražanja po svetu. Številni državniki so dogajanje označili za napad na demokracijo. Odzvali so se tudi nekateri slovenski politiki, ki prizore iz Washingtona označujejo kot žalostne, šokantne in kot napad na demokracijo. V odzivih so med drugim izpostavili demokratičnost ameriških volitev, nekateri pa v dogajanju vidijo tudi lekcijo za Slovenijo.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je tvitnil, da iz Washingtona prihajajo šokantni prizori, ter pozval k spoštovanju izida volitev, na katerih je zmagal Joe Biden. "Rezultat demokratičnih volitev je treba spoštovati," je tvitnil Stoltenberg.

Visoki zunanji predstavnik EU Josep Borrell je zapisal, da je to napad na ameriško demokracijo, institucije in pravno državo v ZDA. "To ni Amerika," je tvitnil.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je izrazila zaupanje v ameriško demokracijo ter dodala, da je na volitvah zmagal Biden. "Veselim se sodelovanja z njim," je dodala.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel pa je zapisal, da je ameriški kongres tempelj demokracije, prizori, kakršnim smo bili priča, pa so šokantni. Verjame pa, da bo v ZDA prišlo do mirnega prenosa oblasti.

Nemški zunanji minister Heiko Maas je Trumpove privržence pozval, naj prenehajo teptati demokracijo. "Trump in njegovi privrženci morajo končno sprejeti odločitev Američanov in izid volitev ter prenehati teptati demokracijo," je tvitnil. "Sovražniki demokracije bodo veseli, ko bodo videli te neverjetne prizore. Žaljive besede se sprevržejo v nasilje," je dodal Maas.

Britanski premier Boris Johnson je zapisal, da se v kongresu dogajajo sramotni prizori. ZDA so simbol demokracije v svetu in ključno je, da pride do mirnega prenosa oblasti, je tvitnil.

Avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg je tvitnil, da ga je globoko prizadel napad na demokracijo, ki se dogaja v Washingtonu. Kancler Sebastian Kurz je dejal, da je to nesprejemljiv napad na demokracijo.

Zaskrbljenost je izrazil španski premier Pedro Sanchez, ki pa je obenem na tviterju zapisal, da zaupa v ameriško demokracijo in novega predsednika Bidna.

Da nasilje ni združljivo z demokratičnimi svoboščinami, je tvitnil italijanski premier Giuseppe Conte ter izrazil zaupanje v trdnost demokratičnih institucij ZDA.

Nizozemski premier Mark Rutte je Trumpa na Twitterju pozval, naj takoj prizna zmago Bidna na volitvah.

Šef hrvaške diplomacije Gordan Grlić Radman je tvitnil, da sta spoštovanje demokratičnih institucij in miren prenos oblasti ključna. Francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian pa je tvitnil, da je treba spoštovati glas in voljo ameriškega ljudstva.

Vsi bi morali biti zaskrbljeni zaradi nasilja v Washingtonu

Premier Janez Janša je v angleščini tvitnil, da bi morali biti vsi zelo zaskrbljeni zaradi nasilja v Washingtonu. "Upamo, da je ameriška demokracija trdna, trdno zakoreninjena in bo premagala to krizo. Demokracija predpostavlja miren protest, a nasilje in grožnje s smrtjo - z leve ali desne - so VEDNO napačni," je zapisal Janša.

Na dogajanje se je na Twitterju odzvala predsednica opozicijske SD in evropska poslanka Tanja Fajon, ki je dogajanje označila za napad na demokracijo. "Prizori iz Washingtona so šokantni. Nasilje in uničevanje je nesprejemljivo. Rezultat demokratičnih volitev je treba spoštovati," je še zapisala.

Podobno se je odzvala tudi evropska poslanka Ljudmila Novak (NSi), ki je prav tako tvitnila, da so svobodne volitve najpomembnejši institut demokracije. Posnetki iz Washingtona so po njenih besedah najmanj zaskrbljujoči, predvsem pa žalostni. "Še kako pomembno je, kaj človek spregovori v javnosti. Vsaka izgovorjena beseda ima svojo težo. Besede Trumpa so nevarne. Volitve v ZDA so bile demokratične in svobodne. Regularnost so potrdila tudi sodišča," je zapisala.

Obrambni minister in predsednik NSi Matej Tonin je v odzivu v angleščini zapisal, da so prizori, ki prihajajo iz ZDA, globoko zaskrbljujoči. Po njegovi oceni takšni dogodki ogrožajo temeljne vrednote v celotnem demokratičnem svetu. Dodal je, da trdno verjame, da lahko izvoljeni predsednik Joe Biden povrne vero v demokratični proces.

"Ker mu niso našli neobstoječih glasov, je našel razjarjeno in vandalsko množico. Žalostno in nevredno demokratične države," pa je o Trumpu na Twitterju zapisal evropski poslanec Milan Brglez (SD).

Za koordinatorja Levice Luku Mesca dogajanje ni presenečenje, saj je Trump "tej norosti" pot tlakoval štiri leta. "Na srečo je tole danes njegov labodji spev. Lekcija pa je, da ne smemo nikoli ničesar več imeti za samoumevno," je še dodal.

Dejan Židan (SD) je na Twitterju zapisal, da so vzrok za dogodke v ZDA "spodbujanje sovraštva, laži, polresnice, podtikanja in hujskanje". Po njegovi oceni je to opomin za Slovenijo, saj "slovensko vlado vodijo ljudje, ki v Trumpu vidijo vzornika", zaradi česar je po njegovi oceni konstruktivna nezaupnica nujna.

Napad obsoja tudi predsednik Pahor

Predsednik republike Borut Pahor je danes v pisni izjavi obsodil sredin nasilni vdor privržencev predsednika ZDA Donalda Trumpa v poslopje ameriškega kongresa. "Obsojam napad na simbol ameriške demokracije. Obsojam vsakršno nasilje," je zapisal Pahor in pozval k spodbujanju strpnosti. 

"Politiki se moramo z vso odgovornostjo zavedati posledic svojih ravnanj. Biti moramo povezovalni in ne razdiralni. Spodbujati moramo strpnost, ne sovražnost," je poudaril slovenski predsednik. "Zaupam v demokracijo in poudarjam pomen trdnosti njenih institucij, vključno z volitvami kot temeljem demokracije," je še poudaril Pahor. Spričo sredinega nasilja je izrekel tudi sožalje voditeljema obeh domov kongresa in tudi svojcem žrtev.

Prepričan je sicer, da bo "moč in vitalnost ameriške demokracije premagala tudi te izzive". Izrazil je pričakovanje, da se bo predaja oblasti novoizvoljenemu ameriškemu predsedniku Joeu Bidnu izvedla mirno.

Nasilje obsojajo tudi svetovni mediji

Kaos ob vdoru podpornikov predsednika Donalda Trumpa v ameriški kongres je glavna novica na današnjih naslovnicah po vsem svetu, ki so dogajanje med drugim povzele z naslovi "Oblegana demokracija" in "Udar norosti". V veliki meri tisk, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP, krivdo pripisuje Trumpu, češ da je spodbujal nasilje.

V Veliki Britaniji je The Times poročanje iz ZDA naslovil "Trumpovi podporniki napadli srce ameriške demokracije", The Daily Telegraph pa piše o "oblegani demokraciji" ter "prizorih nasilja in kaosa brez primere". Za Guardian dogajanje predstavlja "najbolj dramatičen izziv ameriškemu demokratičnemu sistemu po državljanski vojni".

Poročanje glavnih evropskih časnikov sta zaznamovali tudi besedi "sramota" in "kaos". Nemški Die Welt je objavil uvodnik z naslovom "Dan sramote za ameriško demokracijo". "ZDA so doživele svoj prvi poskus nasilnega udara," je zapisal njihov dopisnik Clemens Wergin in dodal, da "so politično odgovorni predsednik, njegove laži in republikanska stranka brez hrbtenice".

Süddeutsche Zeitung v prispevku z naslovom "Udar norosti" prav tako piše o sramoti v Washingtonu, medtem ko španski El Pais navaja, da je Trump "spodbujal kaos". Italijanska La Repubblica je šla še dlje in potegnila vzporednice z vzponom na oblast italijanskega diktatorja Benita Mussolinija.

Časnik Corriere della Serra se je posvetil profilu skupine Proud Boys, ki podpira Trumpa - označil jih je za desne skrajneže, ki da jih je neposredno spodbudil Trump. "Ta je potem na televiziji poskušal zmanjšati pritisk: 'Mi smo stranka zakona in reda.' A prepozno."

Naslovnica francoskega Liberation je naslovljena "Trump: strategija kaosa", sam članek pa nato nosi naslov "Trump zažgal Washington" in piše o tem, kako je Trumpov napad na ameriško demokracijo v sredo, ko so njegovi podporniki uspeli vdreti v kongres, postal tako konkreten kot simboličen.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  07 .01. 2021 ob  19: 20
Mr. Twito, the wright twit script is: "... the violence and death threats from RIGHT or LEFT si always wrong" ! Namreč VAŽNO JE KATERA STRAN SE PRVA BERE, A NJE ?! znam te puško dok si pištolj bio
kokodek |  07 .01. 2021 ob  11: 01
Janšev komentar je v stilu Trumpa, njegov nenehni sovražni govor ni niti malo zdrav za demokracijo, še manj za ljudi !!!!! Seveda ga še vedno podpirajo podrepniki iz Nsi, SMC, SNS in predstavniki manjšin. Da bi se Pahor končno izprašal in imel mnenje je bolj malo verjetno.