NASILNI VDOR V KONGRES PRETRESEL WASHINGTON IN SVET: "Igre je konec, Biden je legitimni predsednik ZDA" (FOTO, VIDEO)

Kronika

Ameriški senat je v sredo zvečer po odstranitvi podpornikov predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki so nasilno vdrli v kongresno palačo, nadaljeval z razpravo pred potrditvijo izida predsedniških volitev 3. novembra. Senatorji so najprej z 93 glasovi proti šestim zavrnili ugovor na izid volitev v Arizoni. V nasilnem vdoru privržencev predsednika ZDA Donalda Trumpa na poslopje ameriškega kongresa so v sredo umrle štiri osebe, je sporočil šef policije Washingtona Robert Contee. Pred tem so poročali le o ženski, ki je umrla zaradi strela iz policijske pištole. 

Ženska je umrla, ko je množica skušala vdreti skozi zabarikadirana vrata kongresne dvorane, pred katerimi so bili kongresni policisti, ki so začeli streljati. Odpeljali so jo v bolnišnico, kjer je umrla. Oblasti niso razkrile njene identitete, mediji pa poročajo, da naj bi šlo za Ashli Babbitt, Trumpovo podpornico in veteranko letalskih sil.

Po besedah Conteeja so na območju okrog kongresne palače umrli še trije ljudje, ženska in dva moška, a naj njihove smrti ne bi bile povezane z nasiljem. Vsi trije naj bi "doživeli zdravstvene krize, ki so vodile v njihovo smrt", je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal novinarjem.

Policija je aretirala najmanj 52 ljudi, od tega 26 na območju kongresa, in sicer zaradi kršenja policijske ure, nedovoljenega vstopa in obtožb v povezavi z orožjem. Zaplenila je nekaj kosov orožja in odkrila tudi dve bombi. Ena je bila nastavljena pred sedež demokratske stranke v Washingtonu, druga pred sedež republikanske stranke. Na območju kongresa so v vozilu odkrili tudi puško in molotovko.

V prerivanju je bilo ranjenih najmanj 14 policistov, od tega dva huje. Enega so protestniki potegnili v množico, kjer so ga napadli, drugi pa je utrpel hujše poškodbe obraza, ko ga je zadel izstrelek.

Trumpovi privrženci so zavzeli kongres v času zasedanja za potrditev zmage demokrata Josepha Bidna na volitvah 3. januarja. Nad kongres jih je poslal Trump s pozivom, naj gredo in odstranijo šibke kongresnike. Trump ne priznava poraza na volitvah in trdi, da je šlo za prevaro, v kar je prepričal tudi svoje podpornike.

Proces se nadaljuje najprej v senatu z razpravo o ugovoru na izid v Pensilvaniji, možni pa so še ugovori na izide v drugih državah. Pred nasiljem je ugovore napovedalo 12 senatorjev, pri Arizoni jih je potem ostalo le šest.

Donald Trump

Predstavniški dom lahko glasuje o ugovorih svojih republikancev šele, ko senat konča s svojim delom, kar pomeni, da se bo zasedanje nadaljevalo še več ur.

Spremenilo se ne bo nič in podpredsednik ZDA Mike Pence bo na koncu procesa pred obema domovoma kongresa objavil rezultat izida glasovanja elektorjev, ki je bilo opravljeno že 14. decembra in na katerem je demokrat Joe Biden dobil 306 elektorskih glasov proti 232 za Trumpa. Pence nima nobenih pooblastil za vplivanje na izid, kar je priznal tudi javno, preden je izbruhnilo nasilje.

Mike Pence

Republikanec Josh Hawley je sicer vztrajal in povedal, da še vedno ugovarja izidu volitev v Pensilvaniji, čeprav sam prihaja iz Missourija. Nasilje je zavrnil, nato pa nanizal iste neutemeljene obtožbe o volilnih prevarah, s katerimi je Trump dva meseca podžigal svoje podpornike in jih spravil do napada na kongres.

Premislila si je med drugimi sveža poraženka senatnih volitev v Georgii Kelly Loeffller, ki sicer doslej svojega poraza proti demokratu Raphaelu Warnocku tudi še ni priznala. Loeffllerjeva je dejala, da ugovora ne bo vložila ravno zaradi nasilja.

Senator iz Južne Karoline Lindsey Graham, ki se je iz ciničnega Trumpovega kritika leta 2016 prelevil v njegovega najdoločnejšega podpornika, je dejal, da je igre konec in Biden je legitimni predsednik ZDA. "Ne štejte me zraven. Kar je preveč, je preveč," je dejal Graham.

Senator Mitt Romney je kolege pozval, naj ne ugovarjajo, in raje volivcem povedo resnico, da je na volitvah pošteno zmagal Biden.

Po Arizoni, kjer sta ugovor vložila senator Ted Cruz in kongresnik Paul Gosar, so v senatu začeli debatirati o ugovoru Hawleyja na izid volitev v Pensilvaniji. Napovedanih je še nekaj ugovorov na izide v državah, kot so Wisconsin, Michigan in Georgia.

Nasilni vdor v kongres je pretresel Washington in svet, vendar procesa potrditve Bidnove zmage nad Trumpom ni ustavil. Policija je po začetku policijske ure aretirala 30 ljudi, pred tem pa 15. Do srede zvečer so v bolnišnice odpeljali 13 ranjenih, ena ženska pa je umrla zaradi policijskega strela v prsi.

Washingtonu je priskočil na pomoč guverner New Yorka Andrew Cuomo, ki v prestolnico do konca Bidnove inavguracije, ki bo 20. januarja, pošilja 1000 pripadnikov nacionalne garde. Podobno ukrepajo tudi druge zvezne države ZDA.

Odgovornost za nasilje Trumpu pripisujejo tudi nekateri republikanci, saj je predsednik med svojim govorom pred začetkom zasedanja kongresa podpornike poslal nad kongres s pozivom, naj odstranijo šibke kongresnike. Poleg tega že dva meseca zavaja podpornike s trditvami o volilnih prevarah, ki jih ni mogel dokazati na sodiščih, ker jih ni bilo.

V ozadju kongresnega zasedanja se vrstijo zaskrbljujoče novice iz Bele hiše. Televizija CNN poroča, da Trumpa "počasi zapušča pamet", ker se vse bolj zaveda, da ga krivijo za nasilje. Podobno poroča tudi New York Times, ki navaja neimenovanega predsednikovega svetovalca. Trump naj bi ves dan napeto spremljal nasilje v kongresu in ni bilo mogoče komunicirati z njim.

Vrstijo se odstopi zaposlenih v Beli hiši

Trumpovo obnašanje je zaskrbelo zaposlene v Beli hiši in ministre, ki pripravljajo odstopne izjave. Namestnica tiskovne predstavnice Bele hiše Sarah Matthews je sporočila, da odstopa s položaja, in dodala, da ZDA potrebujejo mirno tranzicijo oblasti. Pred njo je odstop naznanila šefica kabineta prve dame ZDA Melanie Trump Stephanie Grisham.

Odstope pripravljajo ministri, kar je zaskrbelo vodjo senatne večine Mitcha McConnella, ki jih je preko svoje žene, ministrice za transport Elaine Chao zaprosil, naj ostanejo na položaju vsaj do četrtka, ko se bo položaj umiril. McConnell je isti poziv naslovil tudi na uslužbence Bele hiše.

Odstopno izjavo naj bi pripravljal svetovalec za nacionalno varnost Robert O'Brien, njegov namestnik Matt Pottinger, namestnik šefa kabineta Bele hiše Chris Liddell in med drugim tudi McConnellova soproga Elaine Chao.

Televizija CBS ob tem poroča, da so se sestali nekateri ministri Trumpove vlade in razpravljajo o uporabi 25. amandmaja k ameriški ustavi za odstranitev Trumpa s položaja. Za to potrebujejo tudi podpredsednika Pencea, ki bi vladal do 20. januarja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  07 .01. 2021 ob  10: 52
sovražni govor iz ust vladajačih ni zdrav. kaj pravi minister za zdravje in sovraštvojQuery112306368613397842227_1610012918084?
vseved |  07 .01. 2021 ob  09: 46
Mislim, da nas čaka isti scenarij čez kak teden!
Istrijan |  07 .01. 2021 ob  08: 45
Janša,si spet čestital svojemu IDOLU!!!!!!!
Ištrijan |  07 .01. 2021 ob  08: 33
To kar se zdaj dogaja pri njih se v bistvu od samega obstoja ZDA dogaja v držvah, kjer ne zmaga ZDA naklonjena figura, ki bi ZDA pomagala izčrpavat lastno državo (z raznimi surovinami in posli) in narod. Karma bi lahko rekli.

Na mestu je torej, da se jim "demokracija", ki jo izvažajo in vsiljujeo širom sveta sedaj počasi vrača domov.

Je naš minister za zdravje že kaj tvitnil in izrazil podporo Trumpu in njegovim vernikom za izvršena dejanja?!