NAŠE NEVERJETNO TELO: Lasje vedo, kdaj spimo, učinek ostržka je resničen, smeh pa zmanjša bolečino

Trendi

Želodčna kislina ustavi večino bakterij, ki vstopijo v telo s hrano, ki jo zaužijemo, vonj pa je odgovoren za približno 80 odstotkov okusa tistega, kar pojemo. Več o tem in še marsičem si preberite v nadaljevanju.

1. Učinek ostržka

Zdi se, da ta dobro znani lik temelji na nekaterih resničnih dejstvih. Raziskave so potrdile, da kadar lažemo, se to dobesedno odraža na naših obrazih. Temperatura našega nosu in oči se zviša, dobesedno se nos in oči segrejejo.

2. Želodec ščiti imunski sistem

Imuniteta je zelo pomembna za zdravje, saj nam pomaga v boju proti vsem zunanjim grožnjam. Vendar telo potrebuje dodatno pomoč. In tu pride na vrsto želodec. Želodčna kislina ustavi večino bakterij, ki vstopijo v telo s hrano, ki jo zaužijemo.

3. Smeh lajša bolečino

Čeprav se od nekdaj verjame, da je smeh koristen za zdravje, so ga začeli dejansko preučevati šele pred kratkim. In raziskave so pokazale, da smeh sprošča možganske kemikalije, zaradi katerih se počutimo dobro in ki lahko tudi ublažijo občutek bolečine.

4. Nos je odgovoren tudi za zaznavanje okusa

Vonj je odgovoren za približno 80 odstotkov okusa tistega, kar okusimo. Brez vonja na primer ne bi prepoznali pikantnega okusa. Ko se torej prehladimo in imamo zamašen nos, se nam zdi, da je večina živil neokusna.

5. Lasje vedo, kdaj spimo

Naši lasni mešički lahko dejansko veliko povedo o naših spalnih navadah. Raziskovalci so ugotovili, da imajo svojo notranjo uro, tako imenovani 24-urni cirkadiani ritem, ki vpliva na navade spanja. Nekega dne bi bilo mogoče ljudem, ki imajo težave s spanjem, pomagati že samo s preučevanjem lasnih mešičkov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija