NAŠA POLITIKA NASPROTI HRVAŠKI PO ODLOČITVI PRAVOBRANILCA: Za Grabar-Kitarovićevo arbitraža mrtva, Pahor in Šarec ne popuščata

Slovenija

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je danes na Twitterju zapisala, da je generalni pravobranilec Priit Pikamäe s svojim mnenjem o tožbi Slovenije proti Hrvaški glede arbitraže potrdil hrvaško stališče. "Arbitraža je mrtva," je poudarila.

"Neodvisni pravobranilec Sodišča EU je danes potrdil hrvaško stališče: Sodišče EU ni pristojno za odločanje o mejnem sporu, ki ni povezan s pravom EU," je tvitnila hrvaška predsednica. "Kot sem že večkrat poudarila - arbitraža je mrtva, Slovenija pa je sama priznala svoja škandalozna dejanja, ki so privedla do propada arbitražnega postopka," je dodala.

Ob tem je ponovila stališče Hrvaške, da je edina trajna rešitev za spor o meji dialog in dvostranska pogajanja. "Prej ko Slovenija to spozna, prej bomo rešili to vprašanje," je še zapisala.

Generalni pravobranilec Pikamäe je pri preučitvi slovenske tožbe proti Hrvaški glede arbitraže presodil, da Sodišče EU ni pristojno za odločanje o mednarodnem mejnem sporu, ki ne sodi v pravo unije. Očitane kršitve so "akcesorne v razmerju do vprašanja določitve meje med državama, ki spada pod mednarodno javno pravo", je zapisal.

V Sloveniji kljub mnenju pravobranilca politični vrh vztraja pri uveljavitvi arbitražne razsodbe in opozarja, da je treba glede veljavnosti tožbe počakati na Sodišče EU. Mnenje generalnega pravobranilca za sodišče ni zavezujoče. Zdaj bodo o dopustnosti slovenske tožbe proti Hrvaški zaradi kršenja evropskega pravnega reda kot posledice nespoštovanja arbitražne razsodbe začeli razsojati sodniki. Sodbo se pričakuje v nekaj mesecih, neuradno v prvem četrtletju prihodnjega leta.

Arbitražno sodišče je določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško, tega ne more spremeniti niti današnje stališče generalnega pravobranilca Sodišča EU, je po srečanju štirih predsednikov zatrdil predsednik republike Borut Pahor. Tudi po besedah predsednika vlade Marjana Šarca bo Slovenija pri implementaciji arbitražne razsodbe ostala neomajna.

Kot je po današnjem srečanju štirih predsednikov komentiral Pahor, današnja odločitev pravobranilca sodišča EU ni relevantna za vprašanje, ali je meja med Slovenijo in Hrvaško določena. Arbitražno sodišče je namreč mejo že določilo in tega ne more spremeniti nič, niti stališče pravobranilca. Ta je sicer po njegovih besedah odločal le o tem, ali vsebina slovenske tožbe zadeva evropsko pravo.

Zato bo Slovenija vztrajala, naj državi ustanovita komisijo za demarkacijo, ki bo mejo določila v skladu z razsodbo arbitražnega sodišča.

Tudi Šarec meni, da je meja med državama določena, slovenska politika pa pri tem enotna. Slovenija bo pri implementaciji razsodbe neomajna, bilateralni pogovori ali "vrnitev na točko nič" pa po njegovih besedah ne pridejo v poštev.

Spomnil je še, da je Slovenija Hrvaški že četrtič poslala noto za ustanovitev demarkacijske komisije, pa iz Zagreba še ni bilo odgovora. Dodal je, da bo Slovenija na tem področju ostala aktivna in se je pripravljena pogovarjati o uresničitvi arbitražne razsodbe, vse drugo pa so "špekulacije in raznorazni spini, ki jim ne gre nasedati".

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
MARIO |  11 .12. 2019 ob  21: 32
kaj je narobe..?
pinkopalinko |  11 .12. 2019 ob  16: 16
vseved:
1. ni komisija za demokracijo, ampak demarkacijo
2. nič ne bomo(do) prosili, ampak zahtevali
3. hrčki si bodo s to noto obrisali dupe.
vseved |  11 .12. 2019 ob  15: 33
Smo res taki tepci da bomo hrvate prosili za ustanovitev neke komisije za demokracijo? Pahorja je treba nemudoma zapret v umobolnico.