CERAR BO ČAKAL NA DOKONČNO ODLOČITEV SODIŠČA EU: Janša pričakuje, da bo sam poravnal vse sodne stroške

Slovenija

Argumentacija generalnega pravobranilca Priita Pikamäeja v mnenju o dopustnosti tožbe Slovenije proti Hrvaški v povezavi z arbitražo je šibka, počakajmo na dokončno odločitev Sodišča EU, je v odzivu danes dejal zunanji minister Miro Cerar. Spomnil je, da mnenje pravobranilca za sodišče ni zavezujoče.

Spomnil je, da je sodišče doslej odločalo samo v petih primerih, ko je članica EU tožila drugo članico, kjer je v treh primerih sledilo mnenju pravobranilca, v dveh pa ne. Zato je treba počakati na oceno sodišča, ali je tožba dopustna, saj je "postopek negotov".

Sodišče naj bi odločilo prihodnje leto. Če bo odločilo, da je dopustna, v kar Slovenija verjame, da bo, bo nato odločalo o vsebini.

Minister je še poudaril, da odločanje Sodišča EU o tožbi "nikakor nima nobenega vpliva na veljavnost arbitražne sodbe", s katero je meja med Slovenijo in Hrvaško dokončno določena in je zavezujoča za obe državi, Hrvaška pa jo mora implementirati. Vse argumente imamo na svoji strani, je poudaril. Dejal je tudi, da nihče ni rekel, da Hrvaški ni treba izvršiti arbitražne odločbe, medtem ko jo je k temu pozvalo veliko držav.

Spomnil je, da je Slovenija postopek pred Sodiščem EU sprožila zato, ker zaradi nespoštovanja arbitražne odločbe, torej mednarodnega prava, Hrvaška avtomatično krši pravni red EU. Spoštovanje pravnega reda je temelj delovanja EU, je poudaril minister.

Janša s tvitom zbodel Cerarja

V pogovoru informativno oddajo POP TV se je Cerar odzval tudi na tvit prvaka SDS Janeza Janše, češ da naj Cerar zdaj kar iz lastnega žepa poravna stroške sodnega postopka. Pravobranilec Pikamäe namreč pravi, da naj Slovenija poravna stroške tako zase, kot tudi za Hrvaško. Janševa izjava je po Cerarjevih besedah deplasirana in izjemno zavajajoča, "saj smo šli v tožbo ne le vlada kot celota, ampak z veliko podporo tudi opozicijskih parlamentarnih strank".

Janša se po njegovem mnenju igra z nacionalnim interesom, očitno da je njegovo paktiranje z Evropsko ljudsko stranko, HDZ in Orbanovo linijo, ki da gre v škodo Slovenije. "Opozarjam, da je to lahko zelo zelo problematično z vidika nacionalnega interesa," je še opozoril Cerar.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  11 .12. 2019 ob  18: 08
Bomo počakali tako kot vedno ! ti naši politiki so ene gljive , vsi po vrsti.