NAPADALEC Z AVTOBUSA STAR ZNANEC POLICISTOV: Direktorica policije imenovala komisijo, je smrti botrovala uporaba plinskega razpršilca?

Kronika

O sinočnjem incidentu na mestnem avtobusu Ljubljanskega potniškega prometa (LPP), ki se je končal s smrtjo 49-letnega Kranjčana, so uradno izjavo o prvih ugotovitvah dogodka podali tudi policisti. Gre za njihovega starega znanca, ki so ga v preteklosti že večkrat obravnavali zaradi kaznivih dejanj z elementi nasilja. Da ne bi prišlo še do česa hujšega, pa gre skoraj zagotovo zahvala izredno prisebnemu šoferju mestnega avtobusa, ki je ne glede na grožnje in nasilno vedenje 49-letnika ostal popolnoma priseben. Ko je opazil v križišču policijsko patruljo, je kontrolirano prevozil rdečo luč ter jim z lučmi in z mahanjem z roko skozi okno dal jasne signale, da je na njegovem avtobusu nekaj hudo narobe.

Stojan Belšak, PU Ljubljana

Kot je na novinarski konferenci povedal Stojan Belšak s PU Ljubljana, je policijska patrulja, ki je sinoči nekaj minut pred 21. uro opravljala redno delo, v križišču Aškerčeve in Slovenske ceste v središču Ljubljane opazila avtobus LPP, ki je zapeljal skozi rdečo luč. Šofer je signaliziral z lučmi in z roko mahal skozi okno. Situacija je policistoma postala sumljiva, zato sta zapeljala za njim.

Medtem so na operativno komunikacijskem centru 113 prejeli več klicev na pomoč zaradi moškega, ki je grozil na avtobusu. V času incidenta je bilo na avtobusu sedem potnikov in osumljenec. Ko je Kranjčan pričel razbijati in groziti, da bo vse pobil, če ga ne bodo upoštevali, so se vsi potniki umaknili v zadnji del avtobusa.

Vse se je dogajalo zelo hitro in policista, ki sta zapeljala za avtobusom, sta ga uspela zaustaviti pred priključkom na avtocesto na Barju. Šofer avtobusa je bil ves čas priseben. Moškega naj bi vso pot miril in mu govoril, da ga bo odpeljal, kamor želi. Prav tako šofer ni sprožil gumba SOS, s katerim so opremljeni mestni avtobusi, saj je ocenil, da ima moškega pod kontrolo. Policistoma je ob zaustavitvi odprl vrata. Slednja sta 49-letnika pozvala naj odvrže orožje, vendar ju ni upošteval. Ker sta ga imela pod nadzorom, ga nista vklenila že na avtobusu.

Moški se je nato začel odmikati in dajal je vtis, da bo poskušal zbežati. Ko so bili že zunaj, pred avtobusom, se je nenadoma obrnil in zamahnil proti policistoma, ki sta uporabila plinski razpršilec, saj se je ves čas vedel nasilno. Ko je bil moški na tleh, sta ga policista uspela vkleniti, medtem pa so na kraj prispele še druge patrulje.

Policisti so pričeli uradne postopke s potniki, Kranjčan pa je začel kazati znake težav z zdravjem. Policisti so mu odstranili lisice in ga pričeli oživljati, na kraj so bili napoteni reševalci nujne medicinske pomoči. Ob njihovem prihodu je bil še živ, zato so nadaljevali z oživljanjem, vendar je napadalec kljub temu kasneje umrl.

Policisti dogodek obravnavajo kot kaznivo dejanje ugrabitve, saj je bila edina zahteva 49-letnika, da ga šofer odpelje na bencinski servis Barje.

Tatjana Bobnar

Kot je povedal Belšak, so na številki 113 prejeli že okoli 20. ure podoben klic na pomoč. Poklical jih je šofer Arrivinega avtobusa in povedal, da je na glavni ljubljanski avtobusni postaji vstopil na njegov avtobus moški, ki je plačal karto in sedel za voznikov sedež.

Avtobus je bil namenjen na Bled. Moški naj bi govoril po telefonu, omenjal specialce, nato pa v bližini Tivolija potegnil iz nahrbtnika izvijač in začel z njim mahati.

Na prvi naslednji avtobusni postaji je izstopil, je pa na avtobusu pustil nahrbtnik, ki so ga prevzeli policisti.

49-letnik doma z območja Kranja je bil slovenski državljan s precej zajetno policijsko kartoteko. Zaradi kaznivih dejanj povezanih z elementi nasilja so ga policisti v preteklosti že večkrat obravnavali. Med drugim, zaradi družinskega nasilja, preprečitve uradnega dejanja uradni osebi, poškodovanja tuje stvari, protipravnega odvzema prostosti, lahke telesne poškodbe in zatajitve.

Leta 2018 se je tako zabarikadiral v prostore za javna plačila v Kranju, kjer sicer ni grozil, je pa imel s seboj nahrbtnik, v katerem ni bilo moč potrditi, kaj nosi. Ker policijski pogajalec pri pogovoru z njim ni bil uspešen, je morala posredovati specialna enota policistov. Kranjčan je bil nato hospitaliziran zaradi psihičnih težav.

Drugi incident je povzročil konec marca letos, ko je na območju Medvod z gasilnim aparatom razbijal stekla in vrata na večstanovanjskem bloku. Gasilni aparat je tudi sprožil. Tudi v tem primeru so ga morali policisti obvladati, nato pa ga je prevzelo zdravstveno osebje in ponovno je bil hospitaliziran.

Ker je bil v akciji uporabljen plinski razpršilec, se je generalna direktorica policije Tatjana Bobnar odločila imenovati petčlansko komisijo, ki bo natančno preučila okoliščine dogodka. V javnosti so se namreč pojavili namigi, da naj bi Kranjčan zaradi napačnega postopanja policije doživel anafilaktični šok.

Zakaj je pokojnik na vsak način želel priti na Barje, ostaja neznanka. Kot je znano, je vstopil na avtobusnem postajališču Ajdovščina, pri Drami pa je potegnil izvijač, razbil steklo, ki ločuje voznika od potnikov in pričel groziti.

Pojavila so se tudi ugibanja, da je bil pod vplivom mamil, saj je deloval zmedeno in nerazsodno, kar bi lahko bila posledica uporabe substanc. Kaj je imel v sebi, bo pokazala obdukcija.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Bigboss |  05 .04. 2019 ob  13: 13
-3
Ta dusilec lahko kar precej zapre dihalne poti. Ce je model vznemirjen, zadrogiran in ima kaksne tezave z zdravjem, lahko po moje dusilec vpliva na smrt.

Ce si je zasluzil ali ne, lahko moralizirate.

Ampak pravno, ce je dusilec povzrocil smrt, se ve kdo je kriv. Tisti, ki dovoljuje uporabo dusilcev oz. kdor ga ni pravilno uporabil.