NAMESTO MARCA, ŠE VEDNO FEBRUAR: Današnji dan se zgodi le na štiri leta, praznujejo Smolčki

Slovenija

Ker je letos prestopno leto, je danes še februar, sicer pa bi bil že marec. Po podatkih statističnega urada danes praznuje rojstni dan 1330 Slovencev, gre za t. i. Smolčke, ki lahko svoj pravi rojstni dan praznujejo le enkrat na štiri leta.

V enem letu se sicer zvrsti 365 dni in skoraj četrt dneva, zato mora razliko med dolžino dneva in leta uskladiti tudi koledar. Po julijanskem koledarju zato februarju vsake štiri leta dodamo en dan, po gregorijanskem koledarju pa je prestopnih let nekaj manj, saj so leta, ki se končajo na dve ničli, po njem prestopna le, če so deljiva s 400.

Ljudje, ki so rojeni 29. februarja, lahko svoj pravi rojstni dan praznujejo le enkrat na štiri leta. A pravno-formalno ura rojstva za ugotavljanje starosti ni pomembna. Tudi če je bil otrok rojen le minuto pred polnočjo, bo uradno star eno leto takoj po polnoči, ko se bo na koledarju ponovil isti dan in mesec v letu, je pojasnil urednik Kvarkadabre - časopisa za tolmačenje znanosti Sašo Dolenc. Če je nekdo rojen 29. februarja, uradno tako ne bo postal leto starejši že 28. februarja, ampak dan pozneje. Če 28. februarju sledi 1. marec, bo oseba, ki je rojena 29. februarja, postala polnoletna šele 1. marca.

A to ne velja za vse države. Na Tajvanu imajo po nekaterih virih ljudje, ki so rojeni 29. februarja, na neprestopna leta uradno rojstni dan že 28. februarja. V državah s takšnimi pravili osebe, rojene na 29. februar, postanejo polnoletne že 28. februarja.

Ljudi, ki imajo rojstni dan 29. februarja, sicer imenujejo tudi Smolčki. To imenovanje izvira iz prepričanja, da imajo ti ljudje smolo, ker lahko svoj rojstni dan praznujejo le vsaka štiri leta. A lahko si razlagajo tudi drugače, in sicer da se starajo štirikrat počasneje od ljudi, rojenih na druge dni v letu.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija