SMC IN DESUS POZIVAJO K PREMISLEKU: V Ljubljani protestiralo nekaj sto udeležencev shoda

Slovenija

Pred sedežem SMC v središču Ljubljane se je ob 17. uri začel shod, s katerim želijo udeleženci med drugim opozoriti na prelomljene predvolilne obljube zlasti strank SMC in DeSUS, ki sta ta teden podpisali koalicijsko pogodbo s SDS. K protestu je v teh dneh sicer prek družbenih omrežij vabila koalicija posameznikov, nevladnih organizacij in drugih akterjev.

Udeleženci so se se pod sloganom Brez strahu: Shod proti koaliciji sovraštva sprehodili od sedeža SMC do sedeža DeSUS. S tem želijo po besedah enega od organizatorjev Filipa Dobranića sporočiti, da ne sprejemajo tega, da nekateri poslanci snedejo svojo besedo. Poleg tega želijo politike opozoriti, da se jim zdi ravnanje SDS popolnoma nesprejemljivo.

Zbranih nekaj sto protestnikov se je na transparentih in letakih zavzelo za dostojno in legitimno slovensko vlado in ugotavljali, da so "levo"-sredinske stranke zamenjale sklepanje kompromisov z desnico za "direktno kolaboracijo". V pismu poslancem, ki so ga prebrali, pa tem sporočajo, da so jih izvolili, da bi delali dobro za Slovenijo in da je od njih "odvisno, ali bomo dobili vlado, ki tvori Orbanovo zavezništvo, od katerega se distancira vsa Evropa". "Glas za novo koalicijo je glas za izredna stanja," so še ocenili. V govorih so tako poslancem dali "zadnjo priložnost", da prihodnji teden na glasovanju o mandatarju Janezu Janši glasujejo, kot so obljubili.

Predsednik SD Dejan Židan je v izjavi za medije pojasnil, da SD ni med organizatorji, in izrazil pričakovanje, da nihče ne bo grozil ne protestnikom in ne poslancem. Na družbenih omrežjih je namreč polemiko sprožila grožnja enega od tviterašev uperjena proti protestnikom, ki jo je retvital poslanec SDS Zvonko Černač, ki se ga omenja kot kandidata za novega ministra. Govorci na shodu sicer danes pozivajo zbrane, naj ne nasedajo provokacijam.

Pred protestom se je oglasilo tudi Društvo Alternativna akademija in v sporočilu pozvalo poslance SMC in DeSUS, naj znova razmislijo, ali so pripravljeni prevzeti osebno in politično odgovornost s tem, ko prihodnost Slovenije predajajo v roke politiki, "ki še pred izvolitvijo niti malo ne skriva svojega resničnega obraza in se odkrito spogleduje s totalitarnostjo".

Ob shodu so se oglasili tudi predstavniki znanstvenega in akademskega življenja, ki so nedavno v javnem pismu izrazili zaskrbljenost zaradi političnih dogovorov o koaliciji pod vodstvom SDS. Prvopodpisani pod pismom, sociolog in politolog Rudi Rizman je sporočil, da se je število podpisnikov povečalo s 75 na 147. "Vsi skupaj pa delimo prepričanje o upravičenosti naših skrbi," je zapisal.

Janša, ki bo, kot kaže, vodil novo vlado, pa se je na Twitterju na proteste odzval s fotografijo izrazov protesta proti njegovi politiki izpred let na programskem svetu Radiotelevizije Slovenija in napis "smrt janšizmu" pospremil z besedami, da "gre v tem primeru seveda za izraz ljubezni" do plačnikov rtv-prispevka. V uradnem listu je sicer ravno danes objavljen poziv h kandidaturam za osem novih programskih svetnikov.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Vili |  29 .02. 2020 ob  10: 05
-3
Škoda , kee ne morem dodati kake fotografije od tam. Shod je bil veličasten in sporočilen, predvsme pa v znamenju mladih. Razen ene namerne provokacije (podtaknjen možakar) je bil shod civiliziran in resnično spontan. Nekaj izkušenj imam z ocenjevanjem števila udelžencev in ocenjujem da nas je bilo okorg 3000. Naslednjič pač še več.
kokodek |  28 .02. 2020 ob  23: 58
zombiji, levi fašisti, ljudožerci......na oblast prihaja strpnež