NALETELI STE NA POŠKODOVANO PROSTOŽIVEČO ŽIVAL: Kaj storiti?

Koper

Ko so mimoidoči v Izoli pred dnevi naleteli na poškodovano želvo kareto, so poklicali dežurno veterinarsko službo Koper, tam pa izvedeli, da bodo morali takšno intervencijo plačati. Želvi naposled ni pomagal nihče in čez čas je poginila. Zakaj pa je temu tako? Kot nam je pojasnil veterinar, ki je desetletje pomagal prostoživečim živalim na tem območju, tiči razlog v tem, da koncesije za izvajanje te pomoči že 15 mesecev ni več.

Če boste naleteli na poškodovano prostoživečo žival in ji želeli pomagati, kot vam bo morda narekovala vest, lahko hitro naletite na oviro. Veterinarsko storitev boste namreč morali plačati sami. Koprski veterinar Peter Maričić je kot podizvajalec sodeloval z zatočiščem za prostoživeče živali na Koroškem, a novega javnega razpisa s strani ministrstva ni bilo.

"To je trajalo 10 let, do februarja 2023, ko se je končala koncesija. Nato bi moral slediti nov razpis in seveda nadaljevanje te dejavnosti. Ampak to se do sedaj ni zgodilo, razlogi pa nam niso jasni," je povedal Maričić.

Dlje časa je delal pro bono, a ker se ni izšlo, so kasneje za prostovoljne prispevke prosili najditelje teh živali. Področje je neurejeno, poudarja veterinar, ki je v povprečju pomagal tudi do 30 prostoživečim živalim mesečno. Od morskih in vodnih ptic, ptic selivk, malih sesalcev (ježi, netopirji ...), do mestnih golobov. Slednji so po njegovih besedah najštevilčnejši pacienti. Vse skupaj pa je prepuščeno entuziazmu posameznih veterinarjev in ljudi.

Med temi je tudi Akvarij Piran, ki se na lastne stroške odziva na klice o želvah v stiski. Niso pa veterinarji bili nikoli pristojni za pomoč divjadi, ta je namreč v pristojnosti lovcev. Največ klicev dobivajo zaradi divjadi, ranjene v prometnih nesrečah, pojasnjuje predsednik Lovske zveze Koper Fabio Steffe.

"Mi ocenimo na licu mesta, kaj lahko storimo. Običajno so ob prometnih nesrečah poškodbe izredno velike, zato je nemogoče nuditi kakršnokoli pomoč," je povedal Steffe in dodal: "Zato jih pokončamo, s čimer zagotovimo varnost in netrpinčenje živali. Cilj je čim manj trpinčenja."

Če opazite povoženo divjad, ste po njegovih besedah dolžni, da pokličete na telefonsko številko 112, kjer bodo nato obvestili pristojno lovsko družino, ki ima izurjene in usposobljene osebe za intervencijo v takih primerih.

Na Ministrstvu za naravne vire in prostor pojasnjujejo, da so pripravili novo projektno nalogo, ki bo osnova za sklenitev nove pogodbe z na javnem razpisu izbranim izvajalcem. Razpis pa za izbiro zatočišča pa bo izpeljan v kratkem. Šli pa bodo tudi v pogajanja s trenutnim izvajalcem nalog zatočišča.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  20 .06. 2024 ob  17: 31
Skrajšat muke in v lonec.