NAKUPOVANJE ALI KAVA V TRSTU? Se boste ob teh pogojih odločili za to? (ANKETA)

Trst

Marsikdo je ob nenehnem spreminjanju pravil na mejah že popolnoma zmeden. Skoraj iz dneva v dan je drugače. Italija še vedno ob vstopu v državo zahteva test, treba je izpolniti tudi evropski elektronski obrazec za sledenje potnikov. Kaj pa slovenske državljane čaka ob vrnitvi nazaj v Slovenijo?

Za vstop v Italijo je potrebno izpolniti evropski elektronski obrazec za sledenje potnikov, ki je nadomestil samoizjavo. "Kot eden od pogojev za vstop v Italijo se od 24. maja 2021 naprej namesto prijave na lokalno zdravstveno ustanovo s pošiljanjem izpolnjene tabele na elektronsko pošto lokalne obmejne zdravstvene ustanove "ASL" uvaja registracija in prijava preko spleta, in sicer na naslov: https://app.euplf.eu/#/," je zapisano na slovenski vladni strani.

Poleg izpolnjenega obrazca je potrebno imeti tudi potrdilo o negativnem hitrem ali PCR testu (razen izjem), ki ni starejše od 48 ur od odvzema brisa. To pa velja tako za cepljene kot tudi tiste, ki so covid-19 že preboleli.  

Ker je to v nasprotju z evropskimi smernicami, pa se lahko pričakuje, da bo italijanska vlada kmalu spremenila pravila za prehajanje meje, piše Primorski dnevnik. Evropska komisija je namreč včeraj predlagala novo priporočilo glede omejitev potovanj v času pandemije covida-19, pri čemer je upoštevala izboljševanje epidemioloških razmer in pospešeno cepljenje po vsej EU. Predlaga, naj za povsem cepljene in tiste, ki so covid preboleli, ne veljajo ukrepi testiranja in karantene ter naj test PCR enotno velja 72 ur.

Ob tem komisija predlaga tudi enotno opredelitev tega, kdaj je oseba "povsem cepljena" - 14 dni po tem, ko je prejela zadnji odmerek cepiva, je pojasnil evropski komisar za pravosodje Didier Reynders.

Komisija je predlagala tudi več jasnosti za preostale osebe, ki ne sodijo v omenjeni kategoriji, pri čemer se je oprla na barvni epidemiološki zemljevid. Za osebe, ki prihajajo z zelenih območij, naj ne veljajo nikakršne omejitve. Od oseb, ki prihajajo z oranžnih, lahko oblasti zahtevajo negativen test. Osebam, ki prihajajo z rdečih območij, pa lahko naložijo tudi karanteno, če oziroma dokler nimajo negativnega testa. Za temno rdeča območja lahko oblasti zahtevajo test in karanteno.

Komisija predlaga tudi enotno veljavnost testov. Testi PCR naj v vseh članicah unije veljajo 72 ur, hitri antigenski testi pa naj v članicah, ki te teste priznavajo, veljajo 48 ur.

Sicer pa med izjeme, ki za vstop v Italijo ne potrebujejo opravljenega negativnega testa, spadajo prevozniki in spremljevalno osebje, vstop zaradi nujnih delovnih obveznosti, ki ne smejo trajati več kot 120 ur, tranzit v 36 urah z osebnim vozilom, obmejni delavci, študenti in šolarji, ki mejo prehajajo dnevno ali najmanj enkrat tedensko zaradi udeležbe pri šolskih oz. študijskih obveznostih.

Kako je z vrnitvijo v Slovenijo?

Na rdečem seznamu še vedno ostaja kar nekaj italijanskih območij, ni pa med njimi Furlanije-Julijske krajine (FJK), ki je z včerajšnjim dnem postala belo območje, za katere veljajo le še blagi ukrepi za omejitev širjenja novega koronavirusa. Iz FJK se je tako v Slovenijo po novem možno vrniti brez PCR testa, pod pogojem, če potnik lahko dokaže (npr. z računi), da se vrača oz. se je nahajal le na nerdečih območjih.

Pred vami je anketav kolikor vam oglas zakriva aplikacijo, pritisnite na x.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
bubobubo |  01 .06. 2021 ob  13: 41
in s ćim dokažeš našim brihtam, da si bil na obisku pri prijatelju v Trstu( ki je v beli fazi, za kar ne potrebuješ PCR testa)....... bolano, mogoče jim pokažeš sliko prijatelja, haha