NAKLJUČJE ALI NE? Po prispevku na Planet TV znova tuširanje na plažah in voda v pitnikih (VIDEO)

Koper

Potem ko so včeraj na Planet TV razkrili, kako v času posebnega ukrepa varčevanja s pitno vodo na koprski občini perejo službene avtomobile, so danes naznanili, da se bodo od jutri naprej varčevalni ukrepi z vodo zmanjšali. Spet se mogoče odžejati na pitnikih, na javnih kopališčih pa bodo spet delovale prhe. V sporočilu za javnost so sicer navedli, da so bili varčevalni ukrepi uspešni in da se je poraba vode zmanjšala. Še naprej pa pozivajo k varčevanju z vodo.

To je video posnetek, ki so ga včeraj objavili na Planet TV. Na njem je služben avto koprske občine, znamke Volkswagen Jetta, ki so ga prali v času posebnih varčevalnih ukrepov.

Na koprski občini so v svoj zagovor povedali, da so pranje službenih vozil omejili, a da se zanje odločijo v nujnih primerih. V času posebnih varčevalnih ukrepov naj bi tako opravili štiri pranja vozil, s katerimi se občinsko vodstvo in zaposleni udeležujejo javnih dogodkov oziroma z njimi prevažajo goste. Za pranje avtomobila, ki je bilo 'zaloteno', so se odločili minuli petek. Gre za protokolarni avto, ki je imel umazana stekla in posledično je bila zmanjšana vidljivost.

Kot so posebej za Regional pojasnili na koprski občini, za vodomete uporabljajo vodo, ki kroži v sistemu. Ker bi občani lahko kljub temu delovanje vodometov razumeli kot neracionalno porabo vode, so jih izključili. Marjetica Koper je vodo iz vodometa v turbo krožišču pri Planetu Koper prečrpala in jo bo, če bo potreba, uporabila za čiščenje ulic.

Posebne varčevalne ukrepe so na podlagi soglasne odločitve županov vseh štirih občin slovenske Istre uvedli pred dvema tednoma, s sredo pa bo prišlo do določenih sprememb, so v imenu vseh štirih občin sporočili z Mestne občine Koper. Tako bodo nekatere ukrepe omilili, saj se je po podatkih Rižanskega vodovoda Koper poraba vode v zadnjem tednu nekoliko zmanjšala.

Od srede dalje se bo tako znova mogoče odžejati na pitnikih, prav tako bodo na javnih kopališčih, ki jih upravljajo občinska komunalna podjetja, po vnaprej določenem urniku začele delovati prhe, in sicer med 11. in 13. uro ter med 18. in 20. uro.

Župani obalnih občin so se za to odločili, ker so želeli kopalcem omogočiti prhanje pred odhodom s plaže. Prav tako so odločitvi botrovali spodbudni podatki Rižanskega vodovoda, da se je od uvedbe varčevalnih ukrepov poraba vode dejansko zmanjšala.

Občinska komunalna podjetja bodo tako tudi v prihodnje z vodo ravnala varčno, sprejeti ukrepi z izjemo prhanja pa ostajajo nespremenjeni. Zalivanje zelenic in drugih površin je do nadaljnjega omejeno na enkrat do največ dvakrat na teden, kjer je mogoče, pa za zalivanje uporabljajo alternativne vodne vire. Prav tako je omejeno čiščenje ulic, cest in drugih javnih površin, za kar podjetja uporabljajo izključno alternativne vodne vire. Istrski župani uporabnike ob tem še naprej pozivajo k bolj racionalni rabi pitne vode. 

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Lili |  31 .07. 2019 ob  19: 26
-3
Vsi krvavi pod kožo...a ne županček... lepo je bilo nakladat pred volitvami, malo težje je držat vajeti v rokah... In.... itak bodo sedaj slovenske železnice nadzirale če je kerozin v naših pipah.... ne morem verjet! Bastardi! Ta država žal je država pohlepnežev, udobvcev, tatov, slabičev, omrežij...in mi hlapci to plačujemo in prenašamo! Dol s to vlado, dol s to občinsko upravo!
vseved |  31 .07. 2019 ob  14: 47
Ne vidim nobenega razloga za odpravo prepovedi zalivanja, pranja avtomobilov, tuširanja na plaži,... . Poraba vode je prejšnji teden padla zaradi dežja in slabega vremena, ne pa zaradi osveščenosti ljudi.
Eho |  30 .07. 2019 ob  23: 41
Vsaj po moje vsaj za sedaj še ne potrebujemo novih vodnih zajetij...Velike količine vode se izgubi zaradi dotrajanih vodovodnih napeljav....če ne bi bilo tovrstnih težav z vodovodno infrastrukturo bi imeli na razpolago 60% več pitne vode....
kjessi |  30 .07. 2019 ob  23: 26
Ma koga imajo za norca?
 |  30 .07. 2019 ob  23: 21
Pajaci..