Najboljši slovenski športniki leta 2013 so ...

Društvo športnih novinarjev Slovenije (DŠNS) je na prireditvi športnik leta 2013 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani razglasilo najboljše v iztekajočem se letu. V posamični konkurenci sta naslova osvojila alpska smučarka Tina Maze in smučarski skakalec Peter Prevc, najboljša ekipa je hokejska reprezentanca.

Tina Maze, ki je nagrado prejela četrtič, je v sezoni 2012/13 postavljala in prestavljala mejnike, zbirala medalje s svetovnega prvenstva, zmage v svetovnem pokalu in na vsaki tekmi letvico sebi in tekmicam, ki bodo skušale izboljšati njeno bero v svetovnem pokalu, postavljala vse višje.

Na koncu se je ustavila pri 2414 točkah, v svoji rekordni zimi pa je pobrala veliki kristalni globus za skupno prvo mesto v svetovnem pokalu ter male za prva mesta v veleslalomu, superveleslalomu in superkombinaciji, druga pa je bila v seštevkih slaloma in smuka.

24-krat je bila na stopničkah

Bila je 24-krat na stopničkah za zmagovalke, posamičnih zmag je bilo v zimi 2012/13 enajst, vsestranska Črnjanka pa se ni zadovoljila le z zmagami v pokalu. Tudi svetovno prvenstvo v Schladmingu je bilo njeno, saj je pobrala še nekaj kolajn (zlato v superkombinaciji, srebrni pa v veleslalomu in superveleslalomu). Mimogrede je premagala še slavnega Hermanna Maierja po številu točk v svetovnem pokalu, s krepko več kot 2000 točkami postavila težko ponovljiv mejnik v alpskem smučanju in za 1313 točk premagala najbližjo zasledovalko. Mazejeva si je prislužila še vrsto priznanj: od slovenskega državnega odlikovanja do nagrad za najboljšo smučarko po izboru novinarjev, njej v čast pa so se spomladi vrstili številni sprejemi navdušenih navijačev.

"V mojih rokah je zelo pomembna nagrada, za katero moraš v Sloveniji imeti res dobre rezultate, da jo osvojiš. Iz srca hvala za to. Še bolj sem vesela, če lahko s svojim delom razveseljujem, sprožam pozitivna in tudi negativna čustva. Hvala za podporo, ki jo prejemam. Hvala tudi mami in očetu," je preko videa sporočila Tina Maze, ki na podelitvi ni bila prisotna, saj je že na tekmi svetovnega pokala v Val d'Iseru.

Za Tino Maze, ki ji je 132 članov DŠNS namenilo kar 390 točk, sta se zvrstili gorska kolesarka Tanja Žakelj (195) in judoistka Lucija Polavder (93). Žakljeva je bila evropska prvakinja, peta na SP, zmagala pa je v skupnem seštevku svetovnega pokala v olimpijskem krosu. Polavderjeva je med drugim prav tako osvojila naslov evropske prvakinje.

Pevec je prvič postal športnik leta

Prevc je na SP v Predazzu dobil dve posamični medalji, srebrno in bronasto, športnik leta je postal prvič. S 199 točkami je bil pred košarkarjem Goranom Dragićem (155) in kolesarjem Matejem Mohoričem (98). Dragić je igral izvrstno v severnoameriški ligi NBA in bil motor slovenske reprezentance, ki je na prvenstvu v Sloveniji septembra osvojila peto mesto. Ekipa je tedaj državo in njene prebivalce povezala v pravi košarkarski praznik, Dragić pa je bil imenovan v prvo peterko prvenstva. Mohorič je osvojil zlato medaljo na SP do 23 let.

"Rad bi se zahvalil za nagrado športnika leta in tudi vsem novinarjem, ki so oddali glas zame. Očitno se je poznalo, da sem jim naložil veliko dela februarja, da so se me spomnili tudi decembra," pa je prav tako preko videa dejal Prevc, ki ga ta konec tedna čakajo tekme v Engelbergu.

Lepo pravljico so spisali tudi slovenski hokejisti

Februarja so v danskem Vojensu pripravili manjšo senzacijo in se ob favoritih Dancih in Belorusih prebili na olimpijske igre prihodnje leto v Sočiju. Osvojili so tretji naziv najboljše ekipe v Sloveniji, dobili pa so 36 glasov in le s točko razlike prehiteli rokometno reprezentanco Slovenije (35), ki je na SP v Španiji osvojila četrto mesto.

DŠNS je prireditev Športnik leta v samostojni Sloveniji pripravilo 23., skupaj pa je bila to že 46. DŠNS jo je tudi letos organiziralo z Radiotelevizijo Slovenija in Olimpijskim komitejem Slovenije (OKS). OKS, ki je skupaj s Fundacijo za financiranje športnih organizacij tudi denarno podprl prireditev, je ob tej priložnosti podelil tudi najvišja priznanja v olimpijskem letu. Zlato plaketo OKS so prejeli Tina Maze, Rok Marguč, Peter Prevc, Vlora Beđeti, Benjamin Savšek, Špela Ponomarenko Janić, Jakov Fak, Franka Anić, Ivan Trajković, Sašo Bertoncelj in Tanja Žakelj.