NAJBOLJ GLEDANI KOMERCIALNI TELEVIZIJI POP TV IN KANAL A PRODANI: Iz rok Američanov v roke najbogatejšega Čeha

Slovenija

Češka investicijska skupina PPF v lasti najbogatejšega Čeha Petra Kellnerja je podpisala sporazum o prevzemu sklada CME, ki je med drugim lastnik medijske družbe Pro Plus. Prevzem je vreden 1,15 milijarde evrov. V češki skupini so ob tem navedli, da večjih sprememb v delovanju omenjenega sklada ne načrtujejo.

"Nakup sklada CME ter povezanih medijskih podjetji v petih evropskih državah bo dopolnil in še dodatno okrepil naše telekomunikacijske posle v srednji in vzhodni Evropi. Želimo si okrepiti naravno povezanost med ustvarjanjem vsebin in njihovo distribucijo, s čimer bomo omogočili nadaljnji razvoj naših telekomunikacijskih in medijskih podjetij. CME je uspešna in dobro vodena organizacija, zato ne nameravamo bistveno posegati v njeno delovanje," je posel, kot so sporočili iz PPF, komentiral Kellner.

V PPF so pojasnili, da sta francoski bančni skupini BNP Paribas in Societe Generale pri poslu delovali kot svetovalki skupine za pridobitev financiranja, sredstva v višini 1,15 milijarde evrov pa so v celoti zagotovile že omenjena BNP Paribas in banke Credit Agricole CIB, Credit Suisse, HSBC, Societe Generale in Unicredit.

Družba JP Morgan Securities medtem nastopa v vlogi finančne svetovalke skupine, družba White & Case pa kot njena pravna svetovalka.

V PPF pričakujejo, da bo celoten postopek odobritve trajal več mesecev, saj morajo prevzem, o katerem so pred dnevi neuradno že pisali mediji, odobriti tako delničarji CME kot tudi Evropska komisija in posamezni nacionalni regulatorji.

Central European Media Enterprises (CME) deluje v petih evropskih državah in je eno vodilnih medijskih podjetij v srednji in vzhodni Evropi, saj v televizijski in plačljivi obliki oddaja več kot 30 programov, ki jih spremlja več kot 45 milijonov gledalcev. Upravlja televizijske postaje v Bolgariji, Češki republiki, Romuniji, na Slovaškem in v Sloveniji, kjer je lastnik Pro Plusa, ki izdaja programe POP TV, Kanal A, Brio, Kino in spletno videoteko Voyo.

Foto: Peter Kellner, najbogatejši Čeh, novi lastnik Pop TV in Kanal A

CME je trenutno pod okriljem telekomunikacijskega velikana AT&T, kamor je prišel po tem, ko je slednji prevzel še enega medijskega in telekomunikacijskega velikana Time Warner. AT&T ima v CME 64-odstotni delež, a dejansko obvladuje 75 odstotkov družbe.

Skupina PPF medtem po lastnih navedbah vlaga v različne tržne segmente, kot so finančne storitve, telekomunikacije, biotehnologija, nepremičnine in strojni inženiring. Posluje v Evropi, Severni Ameriki in Aziji, sredstva skupine pa po podatkih s konca leta 2018 presegajo 45 milijard evrov.

CME je sicer v bližnji preteklosti Pro Plus nameraval prodati nizozemski družbi United Group - ta je v Sloveniji lastnica telekomunikacijskega operaterja Telemach - a je v začetku letošnjega leta od prodaje odstopil. Tako je v vodo padla največja medijska združitev v samostojni Sloveniji, postopek pa je med drugim zaznamovalo dolgotrajno odločanje Agencije za varstvo konkurence.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  28 .10. 2019 ob  14: 58
Naj gre ta tv v maloro.
Naj se sama financira in ne iz proračuna.
Sami bosančki........