NAČRTI NOVOGORIŠKE OBČINE ZA LETOŠNJE LETO: Investirali bodo v gradnjo stanovanj in urejanje mestnega središča

Goriška

V zadnjih dveh letih je bilo delo novogoriške mestne občine usmerjeno v gradnjo več najemnih stanovanj; 102 javni najemni stanovanji bosta občanom na voljo že v letu 2023. Med pomembnejše investicije mestna občina uvršča tudi komunalno opremljanje ekonomske cone v Kromberku, urejanje mestnega središča in gradnjo kolesarskih poti.

Novogoriški župan Klemen Miklavič je ob začetku letošnjega leta poudaril, da je ena od ključnih strategij občine, da spodbuja in omogoča zasebne gradnje s prostorskimi akti in s komunalnim urejanjem. "Visokotehnološka podjetja težko pridobivajo mlad izobražen kader, ker si pri nas do sedaj niso mogli urediti bivanja, ker ni bilo najemniških stanovanj, stanovanj za nakup in zazidljivih zemljišč. V zadnjih dveh letih smo veliko energije vložili v to, da smo pripravili dokumentacijo in s tem omogočili zasebnikom zasebno gradnjo stanovanj," je dejal.

Javna najemna stanovanja bodo zgradili v soseski Liskur, kjer bo predvidoma 80 stanovanj, in v Grgarju, kjer jih bo 22. Zasebnikom pa bodo omogočili gradnjo na Majskih poljanah, kjer bo že letos na voljo 70 stanovanj, lastnike naj bi dobilo 28 hiš v soseski Soške vile, v Oseku bodo zazidljive parcele za sedem stanovanjskih hiš, v soseski Borštnikovo bo okvirno prostora za 25 hiš, na Ronketu pa naj bi v prihodnje zgradili stolpiče s 76 stanovanji. Skupno bo tako v Novi Gorici v prihodnjih dveh letih na razpolago 308 novih stanovanj in hiš.

Mestna občina Nova Gorica je pridobila gradbeno dovoljenje za poslovno-ekonomsko cono Kromberk, vzpostavitev cone s komunalno opremo zemljišč v vrednosti treh milijonov evrov bo financirala iz evropskih sredstev. Nova poslovno-ekonomska cona Nova Gorica-Kromberk bo zrasla na območju med trgovskim centrom Merkur in nekdanjim Mipovim kompleksom. Območje, za katerega se že zanimajo investitorji, je veliko 4,7 hektarja, na občini pa pričakujejo, da bodo prvi investitorji lahko začeli graditi konec leta.

Novogoriška občina je lani pridobila 60 novih brezplačnih parkirnih mest. Uredili so prevoze starejših občanov, v okviru sistema čezmejne izposoje koles pa tudi osem kolesarskih postaj. Zamenjali in posodobili so javno razsvetljavo v mestu in na podeželju.

Vas Prvačina so zaščitili pred poplavami s štirimetrskim protipoplavnim nasipom. Trenutno pa odstranjujejo zemeljski plaz pod vasjo Tabor, ki je nastal tik pod stanovanjsko hišo. Urejajo tudi dokumentacijo za ureditev potoka, ki na tistem območju vse pogosteje poplavlja.

V prvi polovici letošnjega leta načrtuje novogoriška občina postavitev novih ekoloških otokov, urejenih tudi s kamerami. Na območju Nove Gorice je 12 odsekov v skupni dolžni skoraj petih kilometrov, kjer bodo postavili nov vodovod. Sodobno kanalizacijo pa bodo uredili še na območju naselij Ozeljan-Šempas-Vitovlje-Osek.

V osnovni šoli in vrtcu Čepovan so uredili novo kotlovnico. "Pred nami je obnova ene najstarejših stavb v naši občini, Osnovne šole Milojke Štrukelj. Prav tako bo z ustreznim dostopom urejeno celotno šolsko območje," je novogoriški župan napovedal letošnje investicije v šolstvu.

Med letošnje večje investicije, ki so se začele že lani, pa je novogoriški župan uvrstil še izgradnjo največje viseče brvi čez reko Sočo, širitev zdravstvenega doma v Novi Gorici ter izgradnjo pokritega bazena.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija