NA ZEMLJIŠČU KAMIONSKEGA TERMINALA BO TRGOVSKI CENTER: Koprska občina podelila stavbno pravico Bauhausu (FOTO)

Koper

Danes je na koprski občini potekala javna dražba za podelitev stavbne pravice na zemljišču, ki ga trenutno uporablja Luka Koper kot parkirišče za tovornjake. Najbolj ugoden dražitelj, s katerim bo občina sklenila pogodbo za ustanovitev stavbne pravice za obdobje 40 let, je podjetje Capris Nepremičnine.

Podelitev stavbne pravice na Mestni občini Koper

Pred dnevi smo poročali, da v Civilni iniciativi Skupaj in stranki Levica Istra nasprotujejo izgradnji še enega trgovskega središča na tem zemljišču sredi Kopra. Objavili smo anketo, v kateri smo bralce spraševali, kaj bi bilo po njihovem mnenju bolj smotrno umestiti na zemljišče kamionskega terminala v Kopru – trgovski center, vodni park, park z velikim otroškim igriščem, diskoteko, kulturni center po zgledu ljubljanske Metelkove, hotel ali parkirišče.

Koprski župan Aleš Bržan pravi, da so potrebe Koprčanov drugačne, kot menijo v civilni iniciativi in politični stranki. Po njegovem mnenju zanimanje trgovcev za to stavbno pravico kljub zelo visoki izhodiščni ceni dokazuje, da občani storitve takšnega objekta potrebujejo in jih tudi nameravajo uporabljati.

Kaj je pokazala anketa?

Glede na glasovanje naših bralcev 20 odstotkov občanov meni, da bi bilo najbolj smotrno na tem zemljišču postaviti park z velikim otroškim igriščem, 18 odstotkov pa bi jih raje videlo, če bi odprli diskoteko, trgovski center ali vodni park.

Prišel je samo en dražitelj

Na današnjo javno dražbo na koprski občini je prišel samo en dražitelj, kar niti ni presenetljivo, glede na to, da je bilo potrebno pred tem vplačati 1,5 milijona evrov varščine.

Gre za podjetje Capris Nepremičnine, ki je za pridobitev stavbne pravice za 33.349 kvadratnih metrov veliko zemljišče ob Ankaranski cesti ponudilo zaokrožen znesek 7.625.000 evrov, kar je 21.078 evrov več od izhodiščne cene.

"Nepremičnina bo imetniku stavbne pravice izročena v roku 30 dni od poteka 30-letnega koncesijskega razmerja z Luko Koper, ki se izteče konec leta 2023," so po dražbi sporočili s koprske občine.

Iz javno dostopnih podatkov je razvidno, da je bilo podjetje Capris nepremičnine ustanovljeno 22. februarja letos s strani Bauhausa.

Na koprski občini ob tem dodajajo, da bo z ustanovitvijo stavbne pravice občina zemljišče dolgoročno ohranila v svoji lasti in prejela pomemben vir prihodkov, ki so nujni za nemoten razvoj infrastrukture na različnih področjih. "Gre za smotrno odločitev, ki jo je občinski svet sprejel na podlagi trenutnih potreb in nakupovalnih navad potrošnikov v občini," so zaključili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
max |  08 .04. 2022 ob  19: 37
denar, sveta vladar, nič narobe še z eim ogromnim skladiščem, 50 novih delovnih mest, pa naj bo uspešno!
pinkopalinko |  08 .04. 2022 ob  14: 57
ej pjero sendvič, daj mi nekaj razloži: v čem je razlika med istrijani in priseljenci iz Brkinov? Vmes je Slavnik, mapak meni se zdijo oboji zelo zarukani, oboji so morali prodajati svoje pridelke v Trst, da so imeli za preživet.
Prognostik |  08 .04. 2022 ob  09: 03
Center s tekstilom, gate, kanotjere, takšne osnovne stvari, deri-peri, turški bombaž - najboljši.
vseved |  08 .04. 2022 ob  08: 30
-6
Tam bi lahko bil zdravstveni dom.
Istriano |  08 .04. 2022 ob  07: 59
15
Bauhaus je podoben OBI-ju, tako da ne vem kaj ne bomo pridobili. Je pa to odlična poteza občinarjev, če so želeli pokopati Merkur, ki se še trudi, da bi imel v prodajnem programu precej slovenskih proizvajalcev. Zakaj bi kupil kotliček od Liva, orodje od Uniorja in tako naprej, če pa imata OBI in Bauhaus vse te stvari bolj poceni iz Kitajske? In po tem principu se počasi pokoplje naše gospodarstvo.
kokodek |  08 .04. 2022 ob  06: 36
sem proti še enemu trgovskemu centru, dobra stran je edina ta, da za razliko od popota, ki je vse razprodal, bo čez 40 let zemlja spet od občine
JKDWingChun |  08 .04. 2022 ob  06: 35
alfa: sej ne vejo sploh koga volit. Popo je idiot rojen!
Ta je blesav. Kaj naslednji bo kdo? Bivši pacijent na zaprtem prostoru v Ljubljana Polje?
alfa |  08 .04. 2022 ob  05: 28
evo vam kajla,no dajte še naprej volit bržana
Pjero Panin |  08 .04. 2022 ob  00: 32
-5
@istrijan se strinjam z tabo samo mores pogledat zgodovino nasega kraja,priseljenci iz brkinov,istre,bivse juge...ni glih da smo bli veliki ko Rimljani,ce skocis cez mejo vidis bolj povdarka na umetnosti in kulturi...istrijan je hodu cez mejo prodajat jajca da je meu za kruh,zdej si koncno hvala bogu nekaj lahko privosci
Ištrijan |  08 .04. 2022 ob  00: 19
To je ves naš kulturni in intelektualni domet: trgovski center!

O koristnosti "nekoristnega" naši vplivneži na položaju, tako lokalnem kot širše, niso slišali niti pomotoma. Zato imamo kar imamo: NIČ
frikofrkic |  07 .04. 2022 ob  22: 05
21
Danes sem ga srečal in mi je prav lepo razložil. 1 mio stane streha tržnice, 4 mio stane nova plaža, 2 mio avtobusna postaja... če hočemo še takih projektov, moramo pristat tudi na to, da nekdo nekaj vplača v občinsko blagajno. Pa zemljo niti ne prodajo, čez 40 let jo občina dobi nazaj.
In Bauhaus tudi jaz pozdravljam, ker mi gre Obi na živce.
Olgo Franco |  07 .04. 2022 ob  21: 26
Hvala ti Aleš, ljubimo te u ćmarak…. Lepo je da imamo župana, ki je hkrati mož beseda in poštenjak. Takih več ne delajo- NA SREČO
1