NA VIDIKU ŠTEVILNE NOVOSTI: Cepljenje proti klopnemu meningitisu bo krilo obvezno zavarovanje

Slovenija

Pravilnik o določitvi programa cepljenja in zaščite z zdravili za leto 2019, ki je začel veljati v soboto, predvideva nekaj novosti. Med drugim uvaja priporočljivo cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu za otroke, ki bodo letos dopolnili tri leta, in za odrasle, ki bodo dopolnili 49 let. Financirano bo iz obveznega zavarovanja.

Ena od novosti programa je tudi, da se zdajšnje cepivo za dojenčke, ki ščiti pred petimi boleznimi (davice, tetanus, oslovski kašelj, hemofilus influence b in otroška paraliza), zamenja z novim cepivom, ki ščiti še pred okužbo s hepatitisom B. Cepljenje s šestvalentnim cepivom bo obvezno za otroke, rojene od oktobra 2019.

Kot je razvidno iz programa, bodo otroci to cepljenje prvič opravili v letu 2020 od dopolnjenih treh mesecev starosti. Zdaj pediatri proti petim boleznim sicer cepijo dojenčke s tremi odmerki v prvem letu življenja, četrti odmerek pa dobijo do drugega leta starosti, medtem ko se otroci proti hepatitisu B cepijo pred vstopom v šolo in v prvem razredu.

Program cepljenja prinaša še nekaj drugih sprememb. Cepilni program za učence, dijake in študente se spreminja tako, da se v to kategorijo doda mlade odrasle do dopolnjenega 26. leta starosti. S tem se izenačujejo pravice in obveznosti glede cepljenja šolajočih mladostnikov in študentov z enako starimi mladostniki in odraslimi, ki se ne šolajo, do 26. leta starosti. 

V programu je po novem priporočljivo cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu s tremi odmerki pri otrocih, ki bodo letos dopolnili tri leta, in odraslih, ki bodo letos dopolnili 49 let. Cepljenje teh bo financirano iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja, je še razvidno iz programa cepljenja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija