Na Proseku odprli knjižnico Borisa Pahorja

V Kulturnem domu na Proseku pri Trstu so odprli knjižnico tržaškega pisatelja Borisa Pahorja. Sam jo je opisal z besedami: "Če gremo odtod do Pariza in se ustavimo po raznih vaseh, ki so velike kot Prosek, nikjer ne boste našli take knjižnice". V Knjižnici, ki so jo odprli v nedeljo, je več kot 5000 knjig iz Pahorjeve zbirke.

Ob knjigah so razstavljeni tudi drugi Pahorjevi predmeti

Poleg Pahorjevih del so v knjižnici tudi knjige, ki jih je pisatelj zbral v teku svojega življenja in jih podaril zadrugi Prosek-Kontovel, ki je upraviteljica Kulturnega doma. Ob knjigah so razstavljeni tudi drugi Pahorjevi predmeti, od fotografij do nagrad, na ogled je tudi pisateljeva delovna miza, poroča spletni portal slomedia.it.

Pahor, ki je več let iskal primeren prostor za svojo dragoceno knjižno zbirko, se je naposled, kot poroča portal, odločil za Prosek, ki je v tržaški občini in ima zato zanj velik simbolični pomen.

Ob odprtju je Pahor izrazil željo, da bi knjižnica še dodatno popestrila krajevno kulturno življenje in pripomogla k še večjemu ponosu domačega prebivalstva. "Slovenec, Slovenec, Slovenec, ni dovolj, pač pa ponosen, ponosen, ponosen, da sem Slovenec", je poudaril.

Projekt je med drugim finančno podprl tudi Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu.