NA PIRANSKI OBČINI ZADOVOLJNI S SANACIJO ZA 160 TISOČ EVROV: Kljub včerajšnjemu dogodku pešpot znova odprta (FOTO)

Piran

V petek odprto pešpot med Piranom in Fieso je upravljavec včeraj zaprl za obiskovalce. Nalivi so s klifa nad potjo sprali večje količine materiala blatne brozge, s klifa pa je padlo tudi kamenje.

Priljubljeno pešpot so najprej zaprli po februarskem obilnem deževju, ko je s klifa padlo okoli 15 kubičnih metrov skalovja. V juliju je potekala sanacija klifa in poti, v okviru katere so očistili brežino klifa ter odstranili približno 100 kubičnih metrov potencialno nevarnega kamenja in skal. Občina je za dela plačala nekaj več kot 160.000 evrov. Pot so nato uradno spet odprli v petek.

Povprašali smo na Občini Piran, kako komentirajo dejstvo, da je pot v 48 urah po sanaciji znova zaprta. Pravijo, da so že večkrat opozorili, da pot zaradi naravnih procesov in vplivov okolja ne bo nikoli povsem varna. Kot so za naš portal povedali, je klif 'živa tvorba' in ob vsakem, sploh tako izrazitem nevihtnem dogajanju z vetrom in hitrimi spremembami temperatur, bo s klifa vedno padla določena količina kamenja. "Bodo pa količine vsekakor neprimerno manjše, kot so bile pred sanacijo, ob kateri je bilo odstranjeno s klifa približno 100 m3 potencialno krušljivega materiala, poudarjajo na piranski občini. Ob tem se zavedajo, da vsako izpiranje in vsi erozijski vplivi so in bodo za mimoidoče nevarni. Hoja pod klifom ne bo nikoli sto odstotno varna. Nikoli! Je pa možnost nezgode za sprehajalce in kopalce neprimerno nižja po izvedeni sanaciji klifa, kot je bila pred njo," še pravijo v Piranu.

Ali so zadovoljni s sanacijo? Bodo zahtevali dodatna sanacijska dela? In kako odgovarjajo na očitke?

Na občini so zadovoljni z izvedenimi deli. Na očitke nekaterih, da ni primerno vztrajati pri sanaciji takšne klifne podlage z ekspanzijo, pa pravijo, da je takšno odločitev sprejela stroka, 'očitkov raznovrstnih poznavalcev z različnih socialnih omrežij pa ne želimo komentirati'. Dodajajo, da sancijska dela po nedeljskem dogodku ne bodo potrebna. Pešpot med Piranom in Fieso je tako ponovno odprta za sprehajalce.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija