NA NOVOLETNEM SKOKU V MORJE PADEL DRUGAČEN REKORD: Morje ni doseglo 14 stopinj Celzija, skočilo jih je 600 (FOTO)

Piran

V Portorožu so prvi dan novega leta že tradicionalno obeležili s skokom v morje. Sodelovali so 603 udeleženci, so povedali organizatorji.

Prireditev, ki je bila v Portorožu tokrat na vrsti že 16. leto zapored, je potekala po načrtih in nepredvidenih dogodkov ni bilo, je povedal vodja prireditve Nino Cokan. Opozorila o nujnosti dobre priprave na skok so po njegovih besedah očitno zalegla. Enega od udeležencev je lani namreč obšla slabost in so ga morali oživljati.

Medtem ko so lani zabeležili rekordno število udeležencev, je bilo tokrat rekordno število obiskovalcev, saj so jih po njegovih besedah našteli 6000 do 7000. V dnevu brez oblačka so sicer namerili približno 12 stopinj Celzija, voda pa je imela malo pod 14 stopinj Celzija, je povedal.

Kot so na Facebook strani dogodka zapisali organizatorji, se je zgodba, ki se je začela z noro idejo posameznika, prelevila v dogodek, ki ga pozna cela Slovenija. Tako so lani dosegli nov rekord, saj je v morje v okviru prireditve skočilo kar 686 posameznikov iz vse Slovenije in tudi tujine.

Zdravniki so pred letošnjo prireditvijo še posebej opozarjali, da skok v morje v teh razmerah predstavlja veliko, predvsem kardiovaskularno obremenitev za telo, zato se je treba nanj pripraviti. Kot je povedal predstojnik urgentnega centra v Splošni bolnišnici Izola Peter Golob, takšno početje torej ni priporočljivo za vsakega, predvsem pa ne za tistega, ki bi se za to odločil zadnji trenutek.

Skok v morje pozimi je odsvetoval vsem z boleznimi srca in ožilja ter tistim, ki niso v dobri kondiciji. Nenaden stik s hladno tekočino, v tem primeru morsko vodo, lahko med drugim bistveno spremeni frekvenco bitja srca. Veliko bolj varno je, če se na stik z morjem pripravimo in vanj stopimo postopno, je svetoval.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kukuruz |  05 .01. 2020 ob  08: 32
To leto in lansko mi ni zneslo,ampak drugo leto bom sigurno :-)