NA MEJI Z ITALIJO 'AD HOC' KONTROLNE TOČKE: 31 okuženih, tudi zdravnik UKC Ljubljana (VIDEO)

Slovenija

Prepoved zbiranja na javnih prireditvah v zaprtih prostorih za več kot sto ljudi je začela veljati opolnoči, po navedbah ministra za zdravje Aleša Šabedra pa ne velja za nakupovalna središča, manjše lokale, poroke, pogrebe in verske obrede. Velja pa denimo za kinodvorane. Napovedal je tudi vzpostavitev "ad hoc" kontrolnih točk na meji z Italijo. Novi koronavirus je zajel praktično ves svet. Terjal je že več kot 4027 smrtnih žrtev, okužil pa več kot 114.000 ljudi. Primere okužb so potrdili že v 115 državah. V Evropi je največ okuženih in smrti v Italiji, kjer je vlada v ponedeljek sprejela nov previdnostni ukrep in karanteno razširila na celotno državo. V ponedeljek je skupno število okuženih v Sloveniji naraslo na 25.

Kot je Šabeder povedal na današnji novinarski konferenci, so glede nadzora na meji z Italijo danes skupaj z notranjimi ministrstvom, Civilno zaščito in Rdečim križem Slovenije sestavili delovno skupino, ki bo pripravila ukrepe na meji. Načrtujejo "ad hoc" kontrolne točke na podlagi zakona o nalezljivih boleznih.

Do danes je sicer v Sloveniji potrjenih 31 primerov okužbe z novim koronavirusom. Na infekcijski kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je danes hospitaliziranih 18 bolnikov, pet jih bo bolnišnico zapustilo. Še naprej pa bodo pod strogim zdravniškim nadzorom, je povedala predstojnica klinike za infekcijske bolezni Tatjana Lejko Zupanc.

Po besedah predstavnice NIJZ Eve Grilc je z novim koronavirusom okužen tudi zdravnik iz UKC Ljubljana, ki pa je bil pravočasno umaknjen z delovnega mesta in tako ni bil v stiku z bolniki, ko je zbolel. Poleg tega pa je v UKC Ljubljana okužena še ena oseba, ki pa ni zdravstveni delavec. Informacije o tem, da naj bi bila okužena še ena oseba, pa Lejko Zupančeva ni želela komentirati, zagotovila je le, da nevarnosti za bolnike ni.

BI KOPRČANI DANES ŠE OPRAVILI VOZNIŠKI IZPIT? Preizkusi v Kopru konec marca

Le vsak tretji dolgoletni slovenski voznik bi danes še opravil vozniški izpit. Tako je pokazala lanska Turneja mobilnosti, v kateri je v simulator vožnje DRAJV sedlo nekaj manj kot 300 voznikov iz desetih slovenskih regij. Koprčani so se med vsemi regijami odrezali najbolje v situaciji, ko je izpred šolskega avtobusa na cesto stekel otrok.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Koper |  10 .03. 2020 ob  16: 18
Pravilen in zelo inteligenten ukrep.
Ker se nikjer nič ne dogaja,vsi v trgovske centre.
Brez komentarjev,..