ITALIJA V KARANTENI: MZZ odsvetuje potovanja na celotno območje Apeninskega polotoka

Svet

Italijanska vlada je zaradi "pomembnega porasta v številu okuženih z novim koronavirusom" v ponedeljek zvečer sprejela nov previdnostni ukrep in karanteno razširila na celotno državo. "Podpisal bom sklep, ki bi ga na kratko lahko poimenovali 'Jaz ostanem doma'," izjavo italijanskega premiera Giuseppeja Conteja povzema italijanska tiskovna agencija Ansa.

Nov ukrep je stopil v veljavo danes zjutraj in bo veljal do 3. aprila, je napovedal Conte.

"Številke nam govorijo o pomembnem naraščanju števila oseb v intenzivnih terapijah bolnišnic in na žalost tudi števila umrlih. Svoje navade moramo spremeniti, zdaj. V dobro Italije se moramo vsi nečemu odreči. In to takoj. Uspelo pa nam bo le, če bomo sodelovali vsi in se prilagodili tem novim omejujočim normam," je v večerni izjavi medijem v vladni palači dejal Conte.

"Ne bo več cone ena in cone dva. Celotna Italija bo zaščiteno območje," je dejal Conte in pojasnil, da bodo prepovedana vsa druženja, tudi na prostem. Kot je povzel, bodo z današnjim dnem zaprte vse izobraževalne ustanove v državi. Prebivalci se bodo lahko gibali po državi le zaradi poslovnih ali zdravstvenih razlogov. Conte je pojasnil, da bodo prekinjeni tudi vsi športni dogodki, med drugim bo zamrznjena italijanska nogometna liga Serie A.

Na mejah bo Italija izvajala tudi nadzore vstopov v državo. Še naprej pa bo deloval javni potniški promet, da bi s tem zagotovili neprekinjenost proizvodnje in da bi ljudem omogočili, da bi lahko šli v službo, je še napovedal Conte. Med drugim je v izjavi napovedal tudi imenovanje komisarja za krizne razmere, vlogo naj bi prevzel poveljnik italijanske civilne zaščite.

Odločitev italijanske vlade ima podporo vseh strank, poroča Ansa. Tako je predsednik opozicijske stranke PD Andrea Orlando na Twitterju zapisal, da Italija "potrebuje žrtvovanje vseh, če želi premagati virus. Kdor ima radi Italijo, njen narod, najbolj ranljive, spoštuje pravila in poskrbi, da jih spoštujejo drugi. Zdaj je čas, da podpremo družine in podjetja", je zapisal.

V Italiji je zaradi novega koronavirusa v zadnjem dnevu umrlo 97 ljudi, skupaj je število žrtev naraslo na 463. Število okuženih pa je v Italiji naraslo na 7985.

MZZ odsvetuje potovanja na območje celotne Italije 

Zunanje ministrstvo je danes, ob novici, da karantena velja za celoten Apeninski polotok, ponovilo opozorilo in odsvetovalo potovanja na območje celotne Italije, da bi se zajezilo širjenje novega koronavirusa. Zunanje ministrstvo je na spletni strani slovenskega veleposlaništva v Rimu objavilo tudi podrobnosti ukrepov, ki jih v prizadevanjih za zajezitev širjenja virusa sars-cov-2 uvaja italijanska vlada.

Glede na informacije slovenskega veleposlaništva v Rimu naj bi bil tovorni promet na območje karantene še vedno dovoljen, saj se šteje kot nujna poslovna obveznost. Vozniki tovornih vozil zato lahko vstopijo in zapustijo območja pod karanteno ter se gibljejo znotraj njih, a omejeno zgolj za dostavo ali prevzem blaga.

BI KOPRČANI DANES ŠE OPRAVILI VOZNIŠKI IZPIT? Preizkusi v Kopru konec marca

Le vsak tretji dolgoletni slovenski voznik bi danes še opravil vozniški izpit. Tako je pokazala lanska Turneja mobilnosti, v kateri je v simulator vožnje DRAJV sedlo nekaj manj kot 300 voznikov iz desetih slovenskih regij. Koprčani so se med vsemi regijami odrezali najbolje v situaciji, ko je izpred šolskega avtobusa na cesto stekel otrok.

Odsvetovano je kakršnokoli premikanje za vse osebe, ki imajo simptome okužbe dihal ter telesno temperaturo, višjo od 37,5 Celzija. V primeru takih simptomov morajo kontaktirati zgolj svojega zdravnika.

Potnikom po Italiji zunanje ministrstvo tudi svetuje, da se informirajo o ukrepih, ki so jih v zvezi z omejitvijo širjenja koronavirusa sprejele posamezne dežele. Brezplačne telefonske številke, ki so jih aktivirali v posameznih italijanskih deželah za informacije in pomoč, so navedene tudi na spletni strani slovenskega veleposlaništva v Rimu.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija