NA KITAJSKEM SE STANJE UMIRJA, V ITALIJI VČERAJ ZABELEŽILI KAR 133 SMRTI: Na Tirolskem uvedli nadzor potnikov na meji

Svet

Kitajska je v nedeljo potrdila 22 žrtev novega koronavirusa, kar je najmanj od njegovega izbruha konec lanskega leta. Potrdili so 40 novih primerov okužbe, a že drugi dan ni bilo lokalnega prenosa okužbe izven najbolj prizadete province Hubei. V Južni Koreji so zabeležili najmanjše število novih primerov okužbe v dveh tednih. Na avstrijskem Tirolskem pa bodo od torka na mejnih prehodih z Italijo potnikom, ki bodo želeli v Avstrijo, merili telesno temperaturo. Podoben ukrep nadzora potnikov bodo uvedli tudi na Češkem in Poljskem. 

V celinski Kitajski je po 22 novih smrtnih žrtvah covid-19 zahteval skupno 3119 življenj, okuženih je 80.635 ljudi. Od 40 novih primerov okužb so jih 36 potrdili v mestu Wuhan, kjer je virus lani decembra izbruhnil, ostale štiri pa so uvozili iz Irana. Število na novo okuženih sicer pada že nekaj dni.

Tuje tiskovne agencije poročajo tudi, da so v državi zaprli večino začasnih bolnišnic, ki so jih odprli v času izbruha. Kljub temu je nek kitajski predstavnik opozoril, da morajo ostati pazljivi in ne smejo zmanjšati opreznosti.

Tudi iz Južne Koreje zadnje štiri dni poročajo o zmanjšanju števila okužb. Danes so poročali o 248 novih primerih okužbe, kar je najmanj v zadnjih dveh tednih. Skupno je okuženih 7382 ljudi. Doslej je umrlo 51 ljudi, potem ko je ena oseba umrla v nedeljo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Južna Koreja je še vedno država z največ potrjenimi okužbami po Kitajski, a ji tesno sledi Italija. Tu so še posebej zaskrbljujoče razmere, saj so v nedeljo zabeležili rekordnih 133 novih žrtev koronavirusa v enem dnevu. S tem se je število mrtvih povzpelo na 366. Število okuženih pa se je v enem dnevu povečalo za 1492, s čimer se je skupno število okužb povzpelo na 7375, medtem ko je 622 oseb okrevalo od okužbe. Vlada je v nedeljo odredila karanteno za 16 milijonov prebivalcev dežele Lombardija in še 14 pokrajin na severu države, ki bo trajala do 3. aprila.

Na Tirolskem bodo potnikom iz Italije merili temperaturo

Na avstrijskem Tirolskem bodo od torka na mejnih prehodih z Italijo potnikom, ki bodo želeli v Avstrijo, merili telesno temperaturo, je v nedeljo zvečer sporočila deželna vlada. Kdaj bodo s tem ukrepom začeli na avstrijskem Koroškem, ki prav tako meji na Italijo, še ni znano, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Kot poroča APA, bodo imeli na Tirolskem mobilne zdravstvene ekipe, ki bodo delovale na prelazu Brenner in bodo pregledovale železniške in cestne potnike. Preglede bodo izvajale tudi na avstrijsko-italijanski meji pri kraju Sillian na Vzhodnem Tirolskem ter na prelazu Resia/Reschnen pri Meranu.

Deželni glavar Tirolske Günther Platter je povedal, da bodo izvajali občasna merjenja temperature, poleg tega bodo potnike izprašali, od kod prihajajo in ali imajo gripi podobne simptome. Posebna ekipa v deželi sicer še usklajuje podrobnosti glede izvajanja nadzora, je pojasnil.

Nadzor potnikov tudi na Češkem in Poljskem

Občasni nadzor potnikov na mejah s Slovaško, Avstrijo in Nemčijo pa bosta z današnjim dnem začeli izvajati Češka in Poljska, poročajo avstrijski mediji. Potniki, ki bodo imeli temperaturo, višjo od 38 stopinj, bodo morali v domačo karanteno ali v bolnišnico, tujce pa bodo zaprosili, da se vrnejo v domovino, je povedala namestnica češkega premierja Alena Schillerova.

Okužbe s koronavirusom so doslej sicer zabeležili v 106 državah.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija