Mundial 2022: Delavcem migrantom kršene človekove pravice

Kronika

Posebni poročevalec Združenih narodov za človekove pravice migrantov Francois Crepeau je oblasti v Katarju pozval k izboljšanju delovnih pogojev za več tisoč delavcev migrantov, ki gradijo stadione in ostalo infrastrukturo v več milijard dolarjev vrednem projektu organizacije svetovnega prvenstva v nogometu leta 2022.

"Prejeli smo številna poročila in izpovedi o kršitvah človekovih pravic migrantskih delavcev na deloviščih po Katarju. Dogajajo se številne kršitve, delavci ne prejemajo obljubljenih plačil ali pa so plačani manj od dogovorjenega. Še zlasti me skrbijo poročila o številnih delovnih nesrečah na gradbiščih ter slabi delovni pogoji in neupoštevanje pravil o zdravju in varnosti pri delu, kar je vzrok za nesreče s poškodbami in smrtjo delavcev," je po osemdnevnem obisku v Katarju dejal visoki predstavnik Združenih narodov Crepeau.

Zanikrni pogoji za delo

Ta se je na lastne oči in iz prve roke prepričal o skrb zbujajočih vesteh o izkoriščanju delavcev migrantov v tej državi. Z nafto bogat Katar sodi med države z najvišjim deležem tujih delavcev na svetu, kljub visoki družbeni blaginji, posledici bogatih zalog črnega zlata, pa tega bogastva niso deležni delavci migranti, ki delajo v zanikrnih pogojih.

Crepeau je katarske oblasti pozval, naj se čim prej odzovejo ter sprejmejo ukrepe na področju delovnopravne zakonodaje, kot so določitev minimalne plače za vse zaposlene, ter zagotovijo učinkovit sistem nadzora nad kršitvami pravic in predpisov. Prav tako je Katar pozval k ratifikaciji številnih mednarodnih konvencij, ki zadevajo področje zaščite delavcev migrantov, človekovih pravic in odprave mučenja ter drugih oblik okrutnega ravnanja.

Združeni narodi poslali posebnega poročevalca

Združeni narodi so v to zalivsko državo poslali posebnega poročevalca, potem ko je britanski Guardian poročal o skorajda suženjskih razmerah, v katerih morajo živeti in delati tuji delavci, ki gradijo infrastrukturo za mundial leta 2022. Poročila o kršitvah pravic delavcev migrantov v Katarju so zbrali tudi predstavniki Mednarodne organizacije za zaščito človekovih pravic Amnesty International.