MOŽNOST IZBRUHA OŠPIC TUDI PRI NAS? Precepljenost otrok najnižja v koprski regiji

Koper

V Evropi naraščajo primeri ošpic; lani so zabeležili 30-krat več okužb kot leto poprej. V Sloveniji v zadnjih treh letih ni bilo nobenega primera, vendar je precepljenost otrok precej pod mejo, ki preprečuje izbruh te nalezljive bolezni. Med vsemi regijami je najnižja prav v koprski regiji.

Ošpice so bile tudi v Sloveniji dolga leta najpogostejša nalezljiva bolezen. Od leta 1968, ko je bilo uvedeno obvezno cepljenje, je število okužb začelo upadati. Zadnja epidemija ošpic je bila pri nas v letih 1994/95, medtem ko kasneje beležimo le še posamične primere bolezni, večinoma prinesene iz tujine. 

Ošpice se prenašajo s kužnimi kapljicami pri kašljanju. Bolniki imajo visoko vročino in značilne izpuščaje na koži. Zapleti pri prebolevanju ošpic se pojavijo pri približno tretjini bolnikov; največje tveganje za zaplete in tudi smrt imajo dojenčki in imunsko oslabljene osebe. Za ošpice so dovzetni vsi, ki niso preboleli ošpic ali niso bili uspešno zaščiteni s cepljenjem; za zaščito sta potrebna dva odmerka cepiva.

Kot je opozoril regionalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za Evropo Hans Kluge, je lani kar 40 od 53 članic regije poročalo o več kot 30.000 primerih ošpic, ki so jih potrdili med januarjem in oktobrom, medtem ko so leta 2022 v celem letu potrdili 941. Ponovni pojav ošpic je po oceni WHO v veliki meri posledica zmanjšanja obsega cepljenja

Tudi na NIJZ opozarjajo, da je vzrok ponovne nevarnosti širjenja ošpic v prenizki precepljenosti. Optimalni prag pokritosti je namreč 95 odstotkov cepljenih otrok tako pri prvem kot pri drugem odmerku, kar pa v Sloveniji po podatkih iz leta 2022 ne dosegamo. "Precepljenost predšolskih otrok s prvim odmerkom cepiva proti ošpicam, mumpsu in rdečkam je bila v letu 2022 95,5 odstotna," vendar je precepljenost z drugim odmerkom pod 90 odstotki; v šolskem letu 2022/23 je znašala samo 88,9 odstotka

Preverili smo, kakšna je situacija v slovenski Istri. Podatki so sicer nekaj let stari, vendar je trend zadnjih nekaj let približno enak. Koprska regija sodi med tiste z najnižjim odstotkom cepljenih proti ošpicam, poleg ljubljanske, novomeške, ravenske in goriške regije. "Najnižja je bila v koprski regiji, kjer je znašala 87,4 odstotka," navaja NIJZ. Koprska regija po metodologiji NIJZ obsega sicer širše področje; poleg občin slovenske Istre, tudi občine Ilirska Bistrica, Komen, Pivka, Postojna in Sežana.

Ali glede na obstoječe stanje precepljenosti tudi pri nas obstaja možnost izbruha ošpic? "Glede na precepljenost pod 95 odstotki ta možnost obstaja," opozarja NIJZ.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija