Moskovska letališča prepovedala vnos tekočin na letala

Moskovska letališča so času pred in med zimskimi olimpijskimi igrami v Sočiju iz varnostnih razlogov prepovedala vnos vseh tekočin na letala, tudi tistih, ki jih potniki potrebujejo v zdravstvene namene. Letališča Šeremetjevo, Domodedjevo in Vnukovo pričakujejo povečano število potnikov za igre v Sočiju, ki bodo od 7. do 23. februarja.

Gre za nedavno sprejeto odločitev, ki so ji bržkone botrovali tudi teroristični napadi v Volgogradu, kjer je življenje ob eksplozijah na trolejbusu in železniški postaji izgubilo 34 oseb. Ukrep je sicer že naletel na neodobravanje, saj mnogi potniki potrebujejo zdravila, ta so tudi v tekoči obliki, s seboj, prav tako dojenčki potrebujejo tekočo hrano oziroma vodo za pripravo slednje. Če bodo potniki lahko dokazali, da med letom nujno potrebujejo določeno zdravilo, bodo tega kljub strogim pravilom lahko vzeli na letalo.

Letališče Šeremetjevo je med drugim na svoji spletni strani objavilo, da prepoveduje vnos vseh vrst tekočin, vključno s kozmetičnimi pripomočki, zdravili, razpršilci, geli v vseh količinah, prav tako pa bodo prepovedana sredstva, ki se uporabljajo v umetnosti in rokodelstvu, kot na primer barve, lepila, prst ...

Nove smernice je potrdila tudi ruska zvezna agencija za zračni promet, pravilnik pa bo v veljavi do 21. marca na vseh treh omenjenih letališčih. Omejitve bodo prav tako "prizadele" nekatera manjša lokalna letališča, še posebej tista na jugu Rusije. Doslej veljavna pravila so potnikom v Rusiji dovoljevala vnos 100 mililitrov tekočine v ročni prtljagi. Varnostni ukrepi so v Rusiji poostreni že vse od leta 2007, ko je Mednarodni olimpijski komite organizacijo iger zaupal državi, ki jo vodi predsednik Vladimir Putin.

Soči bo gostil tudi paraolimpijske igre

Soči, črnomorsko letovišče, bo med 7. in 16. marcem gostil tudi paraolimpijske igre, Putin pa je osebno prepovedal uradnikom, da bi odpotovali na dopust, vse dokler Rusije ne bo zapustil zadnji turist oziroma obiskovalec olimpijskih ali paraolimpijskih iger. Igre bodo po napovedih s 37,5 milijarde evrov najdražje doslej, v veliki meri tudi zaradi zelo poostrene varnosti, ki jo bo pomagalo zagotavljati preko 37.000 varnostnikov in pripadnikov policije ter vojske.

Kremelj bo zaradi varnosti izdal tudi posebne dovolilnice tistim prebivalcem, ki živijo ob cestah, poteh in železnicah, ki vodijo proti Sočiju, tako da nepovabljeni gostje ali tisti brez vstopnic sploh ne bodo mogli priti v bližino olimpijskih prizorišč. Tudi zaradi tega je nekaj strokovnjakov že izrazilo svoje pomisleke glede varovanja drugih delov države, saj bo vse skupaj osredotočeno zgolj na dogajanje v Sočiju.

Deli novico: