MOČNO SPREMENJEN KOPRSKI MESTNI SVET: Popovič že napovedal odstop s položaja (FOTO)

Koper

Novoizvoljeni koprski mestni svet se je včeraj zbral na ustanovni seji. Minila je brez zapletov, kakršni so se pripetili pred štirimi leti, ko je bil izid županskih volitev zelo tesen. Tokrat so ugotovitvene sklepe o izvolitvi župana Aleša Bržana in 33 občinskih svetnikov sprejeli brez pripomb in soglasno.

Ob predsedovanju najstarejše članice Jadranke Šturm Kocjan je mestni svet opravil vse formalne in protokolarne postopke. Potrdil je izvolitev vseh 33 svetnikov in župana Aleša Bržana.

Ta je v slavnostnem nagovoru dejal, da "ni glavni problem občine, koliko je visoka trava in ali je pokošena", ampak je pomembno, da imajo vsi občani streho nad glavo in druge pogoje za življenje. S tem se je odzval na predvolilno kampanjo, v kateri je mu je prejšnji župan Boris Popovič očital predvsem, da je Koper bolj umazan, kot je bil pred štirimi leti.

Na vprašanje o sodelovanju z različnimi svetniškimi skupinami je Bržan za STA dejal: "Kar nekaj programskih točk, ki se ponavljajo v različnih programih, smo že strnili na kup. V prihodnjih tednih se bomo še nekajkrat dobili in oblikovali program, ki ga bomo izvedli v tem štiriletnem mandatu. Verjamem pa, da bo velika večina članov in članic občinskega sveta podprla te točke." Če bo treba, bodo sklenili tudi formalno koalicijsko pogodbo, a bo verjetno zadostoval že dogovor o programu, je dodal župan.

Poleg Liste Aleša Bržana, ki ima devet mestnih svetnikov, je župansko kandidaturo Bržana podpiralo tudi Gibanje Svoboda, ki je dobilo šest mandatov v občinskem svetu. Zato bo seveda v koaliciji, je povedala Mateja Hrvatin Kozlovič. Potrdila je, da bodo v naslednjih tednih na sestankih pripravili programe, ki jih nameravajo uresničiti.

Najmočnejšo posamično skupino mestnih svetnikov ima sicer stranka Koper je naš, izvoljenih jih je bilo 11. Njen vodja Boris Popovič je zatrdil, da bodo konstruktivna opozicija: "Dobre projekte bomo podprli, slabih seveda ne." Delovali bodo v skladu z voljo občanov, ki so podprli njihov program, je napovedal. Popovič sicer namerava odstopiti s položaja občinskega svetnika, ko se bo iztekel šestmesečni rok, v katerem bi bilo treba nadomestnega svetnika izbrati z novimi volitvami.

Včeraj Popovič ni bil zadovoljen, ker njegova stranka ni dobila predstavnika v občinski komisiji za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja. Vanjo so bili izvoljeni predsednik Janez Starman (Lista Aleša Bržana), podpredsednik Patrik Peroša (Oljka), Alan Medveš (Levica), Jadranka Šturm Kocjan (SD), Vesna Rebec (Gibanje Svoboda), Jan Muženič (Gibanje Svoboda) in Alberto Scheriani (predstavnik italijanske narodnostne skupnosti). Vsi so prejeli po 17 glasov podpore, medtem ko jih je kandidatka stranke Koper je naš Nevenka Stanić Ristović dobila samo štiri.

V primerjavi s preteklimi štirimi leti je koprski mestni svet močno spremenjen, predvsem po imenih članov. Od strank je svojega predstavnika v njem izgubila Lista Gašparja Gašparja Mišiča, prvič pa je vstopilo Gibanje Svoboda.

Stranka Koper je prejšnji mandat začela s 13 svetniki, vendar jih je že po enem mesecu šest izstopilo. Letos jih je 11. Prvi na listi je spet Boris Popovič, ki pa napoveduje, da ne bo vztrajal do konca mandata. Od šesterice, ki mu je bila zvesta vsa prejšnja štiri leta, je kandidirala in bila spet izvoljena samo Anja Pečič. Preostalih devet svetnikov je novih. Med njimi je tudi najmlajši član mestnega sveta, 18-letni dijak Nik Kramar.

Svetniška skupina Liste Aleša Bržana se ni bistveno spremenila. Pridobila je en sedež, od njenih devet predstavnikov pa jih je bilo šest izvoljenih drugič. Vseh šest predstavnikov Gibanja Svoboda je novincev v občinskem svetu.

Levica in Oljka sta izgubili po enega svetnika. Stranki SD in SDS sta ohranili po en mandat, zamenjali pa sta se imeni svetnikov.


Seznam članov občinskega sveta Mestne občine Koper:

Koper je naš (11 mandatov)

Boris Popovič
Anja Pečič
Ermin Huremović
Nevenka Stanić Ristović
Sani Kamenčić
Anna Poropat
Dražen Vidaković
Stefanija Rajčić Sedlarević
Nik Kramar
Lana Udoni
Zoran Pavić

Lista Aleša Bržana (devet mandatov)

Aleš Bržan (nadomestila ga bo Lise Okoren)
Mirjam Lemut
Janez Starman
Jasna Softić
Duško Madžarović
Gabrijela Kukovec Pribac
Romeo Palčič
Astrid Del Ben
Vlado Krivec

Gibanje Svoboda (šest mandatov)

Matjaž Čok
Mateja Hrvatin Kozlovič
Matej Kralj
Vesna Rebec
Jan Muženič
Mojca Kačinari

Levica (en mandat)

Alan Medveš

Oljka (en mandat)

Patrik Peroša

SDS (en mandat)

Jure Colja

SD (en mandat)

Jadranka Šturm Kocjan

Italijanska narodnostna skupnost (trije mandati)

Alberto Scheriani
Roberta Vincoletto
Mario Steffé

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
galeb |  14 .12. 2022 ob  12: 23
jst zastopim da majo bržana radi ker je dosti bol gentile Ma da ti dajo minus ku napišeš da je po Kopre dosti škavac alora so res ene velike monige. Škavace se vidi vele dol z aeroplana inu ti moraš reč da je use lepu inu prou ma ke šturloti alora jim pjaži fonjača bem nej jo majo in viva bržan
td |  14 .12. 2022 ob  11: 38
@bayliner, ampak zdaj tega problema več nimate, saj ga je valda Bržan rešil v svojem mandatu. :-)
Istriano |  14 .12. 2022 ob  09: 28
V celotni občini Koper plačujemo davke in potem se potroši skoraj ves denar samo za mesto Koper. Mi smo 6 km iz centra in imamo same luknje na cesti in niti enega koša ali gugalnice za otroke. Kaj izvoljeni župan in svetniki ne razumejo da so nastavljeni tam za občino Koper in ne samo za mesto KoperjQuery1123036375271969976164_1671006217652??
Olgo Franco |  14 .12. 2022 ob  06: 27
12
Ko gledam to sliko se srašujem kdo so tej neznanci ki bodo krojili našo usodo? Delujejo mi popolni amaterji.
Bayliner |  13 .12. 2022 ob  19: 25
@ td - Stanujem 3,5 km izven Kopra. Veš kaj je naredil Boris za nas in ostalo podeželje? NIČ, razen dvakratnih obljub o asfaltu itd. Dirkal pa je in razbil avto. Prav, da si ga volil. Rezultat imaš!
td |  13 .12. 2022 ob  18: 21
-5
@byliner, prej si malo oglej kar sem napisal pa potem nakladaj. Koper z okolico je postal tragedija, kar je bilo prej. Čisto enostavno. Mimogrede, ga leta nisem volil samo zaradi njegove arogance, kot učinkovitost pa ni dvoma. Sem pa ga zdaj 2x zaradi teh, ki so ga zamenjali.
Bayliner |  13 .12. 2022 ob  15: 23
11
@ td - ne nakladaj, pojdi v Bošamarin in si pripelji Popota domov.
td |  13 .12. 2022 ob  14: 16
-9
@galeb, kot si napisal. Koper, Semedela, Žusterna, Olmo ... so mesece neočiščeni, listja kolikor kdo hoče na vsakem koraku, ob dežju vse zdrizasto in nevarno za hodit. Če še tega novi župan ne poskrbet, si lahko mislimo koliko je umazanije na vsakem koraku tudi drugje. Popovič je osebno poklical direktorje občinskih služb, če je bilo kje neurejeno in zadeve so bile rešene. Zadnja leta se je stanje bistveno poslabšalo. Ni pa mi znano, da bi za kaj pozitivnega poskrbel razen za polnjenje žepov. Za kozlat.
galeb |  13 .12. 2022 ob  13: 18
-1
ma daj ke kavolate ku en župan ne more se pobrigat inu za stanovanja občanov inu hkrati anka za pokošeno travo u parkih ma ke tipo di župan je? mi pare prou da bi blo treba met dva župana da bi en komandirou gradnjo inu drugi bi komandirou use pr travi in škavacah
Istriano |  13 .12. 2022 ob  11: 28
12
Ma kaj smo izgubili dolgoletnega borca za boljše življenje Koprčanov, Bolčiča?