MOČNEJŠA NEVIHTA V ZALEDJU OBALE: Vozniki ustavljali v predoru Kastelec in povzročili zaporo ceste

Slovenija

Močnejši nevihti sta se danes razbesneli v zaledju Kopra oz. na območju Kraškega roba ter na območju Vuzenice in Mute, kjer so hudourniki in potoki poplavljali, plaz pa je zaprl koroško progo. Razmere se zdaj vsaj nekoliko umirjajo, na Koroškem pa gasilci na terenu pomagajo občanom pri odpravljanju posledic.

O hujših posledicah zaradi močnejših neviht, ki so jih spremljali nalivi in toča manjših dimenzij, na širšem območju slovenske Istre ni poročil. Popoldne se je sodeč po radarski sliki na vremenskem portalu Agencije RS za okolje (Arso) nevihtna linija pomaknila proti Notranjski.

Slovenske železnice (SŽ) so sporočile, da je zaradi neurja prišlo do izpada elektrike na progi Koper-Divača, zaradi česar je bil promet močno oviran, vendar pa so vmes napako že odpravili.

Zaradi nespametnega ravnanja voznikov v nevihti je bil za krajši čas zaprt tudi predor Kastelec na primorski avtocesti. Vozniki so namreč ustavljali v predoru zaradi toče.

Druga močnejša nevihtna celica je nastala na Koroškem, na območju Dravograda, Vuzenice in Mute, kjer je bilo današnje divjanje narave najhujše. Poleg silovitega naliva se je pojavila tudi toča, narasli so hudourniki.

Portal Neurje.si je poročal, da je na območju Mute padlo več kot 100 milimetrov padavin v zelo kratkem času, zato so hudourniki in potoki poplavljali. Iz SŽ so prek Twitterja objavili, da je zaradi plazu do nadaljnjega zaprta koroška proga, s Centra za obveščanje RS (Cors) pa so sporočili, da je zaradi plazu zaprta tudi regionalna cesta Vuzenica-Vuhred.

Regijski poveljnik Civilne zaščite Alan Matijevič je za STA povedal, da so gasilci na terenu in delajo po najboljših močeh, da bi občanom pomagali pri odpravi posledic neurja. Veliko je po njegovih besedah poplavljenih kleti, nekaj je tudi še drugih plazov, ki ogrožajo objekte.

V popoldanskem času je močno deževje z vetrom in ponekod tudi točo zajelo še širša območja Postojne, Novega mesta, Ljubljane in nekaterih drugih krajev v osrednji Sloveniji. Na Corsu so zabeležili tudi nekaj udarov strel, med drugim v objekte.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija