Močan veter odkrival strehe, podiral drevesa in daljnovode

Koper

V nekaterih delih Slovenije je pihal močan veter, ki je po podatkih uprave za zaščito in reševanje razkrival strehe, podiral drevesa in daljnovode. Na območju Kočevja je zaradi močnega vetra izpadlo več daljnovodov in transformatorskih postaj, brez elektrike je zato ostalo okoli 1500 gospodinjstev. Na obali je veter iz priveza odtrgal jadrnici.

Kot je še poročala uprava za zaščito in reševanje, so imeli gasilci veliko dela z odstranjevanjem podrtih dreves. Na žico električne napeljave je drevo padlo v Šentvidu pri Zavodnju, kjer so delavci Elektra Celje drevo odstranili in odpravili prekinitev oskrbe z električno energijo. Podrta drevesa so promet ovirala v Vidmu, v Trebnjah, Otočcu, Tribučah, na območju Lehna in v Prvencih.

V kraju Ljuben sta se zaradi močnega vetra podrla dva telefonska droga, drog električne napeljave pa je padel pri Starem trgu v občini Loška. Delavci Elektra Šentjernej so posredovali v kraju Drama, kjer je zaradi močnega vetra nagnjen električni drog ogrožal dve hiši.

V Ribnici je močan veter na strehi cerkve razkril obrobe, ki jo jih tamkajšnji gasilci že odstranili. Močan veter je odtrgal tudi telefonski kabel, o čemer so obvestili Telekom.

Ponoči bo deževalo

Strehe je veter odkrival tudi na Bregu pri Kočevju, na Mestnem trgu v Ljubljani ter na Taboru v Ljubljani, kjer je zaradi del prišlo do odkritja dela strehe Doma upokojencev. V Domžalah so galici na strehi stolpnice, ki je pogorela, zaradi vetra ponovno namestili zaščitno folijo. Tudi v naselju Javorje je veter odkril okoli petintrideset kvadratnih metrov strehe stanovanjske hiše, kjer so gasilci del strehe pokrili s pločevino, ostalo pa z zaščitno folijo, še poroča uprava za zaščito in reševanje.

Agencija RS za okolje napoveduje, da bodo zvečer padavine zajele vso Slovenijo, v vzhodni in osrednji Sloveniji pa bo prehodno zapihal severni do severovzhodni veter. Ponoči bodo padavine večinoma ponehale.