Mobitel uveljavlja nov obračunski interval klicev

Največji slovenski telekomunikacijski operater Telekom Slovenije z oktobrom za naročnike storitev mobilne telefonije Mobitel uveljavlja nov obračunski interval klicev. Gre za interval 60/60, kar pomeni, da bo Telekom polno obračunal vsako začeto minuto pogovora.

Nov obračunski interval bo veljal za obračun pogovorov v Sloveniji, in sicer za vse naročnike storitev Mobitel, razen za naročnike paketov Džabest 250, Džabest 2000, Džabest 3000 in Itak Džabest.

Za predplačniške uporabnike ostaja obračunski interval nespremenjen, in sicer 60/1, kar pomeni, da se prva minuta pogovora obračuna v celoti, nadaljnji pogovor pa glede na porabljene sekunde.

Naročniki bodo plačevali vasko začetno minuto pogovora

Mobitel je zadnji od treh velikih operaterjev - poleg njega sem spadata še Simobil in Tušmobil - ki se je odločil, da za svoje naročnike spremeni obračunski interval za klice v 60-sekundnega, so ob tem zapisali na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije.

"To pomeni, da bodo naročniki od 1. oktobra naprej plačevali za vsako začeto minuto pogovora, v praksi pa bo ta sprememba seveda vidna tudi na računu - glede na to, da ima večina uporabnikov pakete z zakupljenimi količinami, bo porabljenih količin več," pojasnjujejo.

Pri zvezi ob tem še dodajajo, da imajo naročniki v času do začetka veljave spremembe obračunskega intervala možnost, da preverijo, ali je njihov operater še vedno "dovolj konkurenčen" ali pa ga bodo zamenjali. Slednje lahko brez sankcij storijo tudi, če so z Mobitelom sklenili pogodbo o vezavi, piše na spletni strani zveze.

Vendar pa še vedno velja, da bodo morali vsi, ki so kupili opremo po subvencionirani ceni, zanjo ob zamenjavi doplačati, ne glede na to, ali jo bodo vrnili - v tem primeru se zaračuna uporabnina - ali jo zadržali - v tem primeru se plača preostalo vrednost.

Telekom: Sprememba obračunskega intervala je poslovna odločitev

Kot pravijo v Telekomu, je odločitev o spremembi obračunskega intervala njihova poslovna odločitev, ki so jo sprejeli na podlagi analiz tržnih razmer in uporabe njihovih storitev.

"Prepričani sicer smo, da imajo naši uporabniki izbrane pakete, ki najbolje odgovarjajo njihovim potrebam, tako da večjih sprememb pri cenah pogovorov pri posameznikih ne pričakujemo," so dodali.

Drugi največji slovenski mobilni operater Simobil ima za odhodne klice na naročniških in predplačniških paketih v Sloveniji prav tako uveljavljen obračunski interval 60/60, pri Tušmobilu pa je obračunski interval odvisen od paketa, ki ga izbere uporabnik. V večini starejših paketov je obračunski interval 30 sekund, v novejših paketih, kot sta Free in Najbližji, pa 60 sekund.

Pri ostalih ponudnikih mobilnih storitev so obračunski intervali prav tako različni - razpon je od najpogostejših 60/60 prek 15/15 do 180/15 v paketu Izimobilovem paketu Iziklepet, kar pomeni, da se prve tri minute zaračunajo skupaj, nato pa se poraba obračunava v 15-sekundnem intervalu.

Jusito |  01 .10. 2013 ob  10: 31
Drugod po Evropi imao tole čisto drugače urejeno. Čudi me, da je tudi Telekom začel s temi malenkostmi in na ta način začel dodatno obirati svoje uporabnike. Pri vseh uporabnikih ki jih ima in deležu, tega od državne firme nisem pričakoval. Vidi se da na mobitelu delajo iz leta v leto slabše. od kar so se prilepili k Telekomu je njihova ponudba slabša, storitve tudi ne več na nivoju, kot da ne bi imeli več dovolj usposobljenega kadra, ki bi znali delati tako kot se mora. Relano če pogledaš, tudi nimajo več paketa z akaterega bi lahko rekel da je ok in super, vsi so vsaj za 7€ do 10€ dražji, storitve pa na ravni konkurence, sedaj je celo že tako da ima recimo Tušmobil svoje storitve dost na nivoju telekoma, za 30% manj na mesec. Kako bodo znali tole upravičiti pri telekomu ne vem, samo je pa razumljivo da imajo iz meseca v mesec manj uporabnikov.