METEORIT JE BIL OPAŽEN TUDI NA OBALI, STE GA VIDELI? "Bila sem v Izoli, ko se je nad blokom pojavila oranžno rumena črta" (FOTO, VIDEO)

Izola

Po vsej verjetnosti je danes okoli 10.30 na območju med Slovenijo in Hrvaško, približno na območju Kočevskega, eksplodiral meteorit. Fotografije, ki so že zaokrožile po spletu in socialnih omrežjih, so posneli tako v Beli Krajini kot na Hrvaškem. Meteorit je eksplodiral na 30 kilometrov višine nad Slovenijo, je poročala regionalna televizija N1 na svoji spletni strani. 

Kot poročajo očividci, naj bi na nebu močno počilo. Zagrebčani naj bi zaradi močnega poka panično klicali 112, saj so tresla okenska stekla. Po poročanju portala Istramet, je okoli 10.34 med Karlovcem in Zagrebom eksplodiral meteorit. Poročajo o tresenju okenskih stekel, prebit naj bi bil zvočni zid.

Meteorit je slučajno opazila tudi naša bralka. "Bila sem v Izoli, hodili smo od krožišča proti pokopališču. Slučajno sem pogledala v nebo in nad enim od blokov zagledala oranžno rumeno črto. Mislila sem, da je kdo vrgel raketo, a je padlo iz neba, ni mogla biti raketa," nam je zaupala bralka. Kot dodaja, poka ni bilo slišati, je bil pa na nebu še nekaj časa viden bel oblak dima, kot na fotografijah.

Dim je bilo videti tudi nad Učko pri Reki, medtem ko so padec meteorita in grmenje opazili tudi v Zagrebu. Na fotografijah, ki sta jih med drugim objavila meteorološki portal istramet.hr in 24ur.com, je videti sledi belega dima na modrem nebu.

Pojav so zasledili tudi v Trstu. Prvi očividec je prizor na nebu opazil z Borznega trga, drugi očividec pa o podobnem pojavu poroča iz Moščenic. Po pisanju Primorskega dnevnika, je tržaška kvestura sporočila, da gre za skupne vojaške vaje slovenske in ameriške vojske, kar pa naj bi slovenska policija zanikala.

Vaje sicer več dni potekajo na območju Pivke.

Herman Mikuž iz astronomsko-geofizikalnega observatorija Golovec in Fakultete za matematiko in fiziko je pojasnil, da je v našem osončju veliko teles, zato se lahko zgodi, da ta na svoji poti srečajo Zemljo. Ko kamen iz vesolja prestreže Zemljino orbito, pade v Zemljino atmosfero, kjer nato zaradi trenja zgori ali eksplodira, je dejal. Po njegovih besedah gre navadno za telesa, težka od nekaj kilogramov pa do 10 ali 20 kilogramov.

"Zemlja se giblje s hitrostjo 30 kilometrov na sekundo in če pride tako telo z enako ali še večjo hitrostjo proti nam, se te hitrosti seštevajo. Tukaj so sicer majhne mase, a hitrost pomeni veliko kinetično energijo," je dejal. To lahko povzroči tudi neke vrste eksplozijo, katere posledica je udarni val, torej zračni val, ki ima veliko moč in "pometa vse pred seboj".

Kot je pojasnil Mikuž, je mogoče, da v eksploziji ni zgorel celoten meteorit, temveč so njegovi delci padli na tla, a bo to mogoče ugotoviti šele sčasoma ob morebitni organizaciji iskalnih ekspedicij. Ocenil je, da je pri nas takšne delce zaradi veliko vegetacije težko najti, a da so pozimi te možnosti večje kot poleti. Eksplozijo je primerjal s tisto v okolici ruskega Čeljabinska leta 2013, le da za zdaj ne kaže, da bi tokrat prišlo do poškodb ljudi ali gmotne škode.

Državna mreža potresnih opazovalnic je ob 10.32 zabeležila padec meteorita. Dogodek je zaznala tudi potresna opazovalnica Črešnjevec, pa je Arso zapisal na Twitterju.

Ta nenavadni dogodek je doživela tudi Slavka Kučič, vaščanka Črneče vasi, v bližini katere je postavljena omenjena Arsova opazovalnica. Kot je opisala za STA, je močno počilo, nato pa so se stresla tudi tla. Sama je sprva mislila, da se je zrušilo letalo. Bobnenje in tresenje tal je trajalo več minut. Prihajalo pa je z območja Gorjancev, iz smeri Bele krajine, kjer je gozd, je povedala. Pojasnila je še, da kakšne škode v vasi ni videti.

"Slišalo se je, kot da bi grmelo, tudi bobnelo je," pa je povedal župan Občine Kostanjevica na Krki Ladko Petretič. Ob tem pa je pojasnil, da je v občini vse mirno in da se nihče od občanov ni obrnil na občino, da bi poizvedel, za kaj je šlo.

Tudi hrvaški strokovnjaki ocenjujejo, da je prišlo do eksplozije meteorita, ki so jo okrog 10.30 med drugim čutili na območju Reke, Karlovca in Zagreba. Meteorit naj bi eksplodiral nad Slovenijo, na višini okoli 30 kilometrov, je poročala televizija N1 na svoji spletni strani.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  28 .02. 2020 ob  14: 09
ma kakšen meteor, to so vaje naše nove obvezne vojske - nabornikov pod poveljstvom kaporala Mahniča in desetnika Tonina. Nadmaršal Janez iz vrhovnega štaba je mislil, da so ga poslanci že potrdili ......in je izdal ukaz......